– Den som støtter Gaarder, er antisemitt, sier den 83 år gamle forfatteren, journalisten og utgiveren Ralph Giordano til Spiegel Online, nettavisen til nyhetsmagasinet Der Spiegel og Tysklands trolig mest leste nettavis.

Giordano overlevde nazitiden og unngikk Holocaust ved å leve i dekning med sin familie i Hamburg under annen verdenskrig. Etter krigen var han i flere år medlem av det forbudte tyske kommunistpartiet og flyttet til det kommunistiske DDR. Det fikk han nok av etter to år, noe han redegjorde for i boka «Partiet har alltid rett» (1961).

Vondt fra Norge

– Det gjør svært vondt at disse uttalelsene kommer fra norsk hold, sier Giordano, som også i godt voksen alder har opprettholdt en kritisk holdning til det tyske samfunnet og har vært frontfigur i flere store debatter.

Han har også utgitt en lang rekke bøker, og sier i intervjuet at «selvfølgelig er ikke enhver som kritiserer Israels politikk antisemitt». Men han klarer ikke å plassere Gaarder blant disse kritikerne.

– Måten Gaarder har skrevet på, de verbale injuriene han bruker og den forferdelige mentaliteten (i artikkelen), går langt videre enn en kritikk av Israel og landets aktuelle militærpolitikk. Innholdet i Gaarders essay har historisk tradisjon, sier Giordano.

– Antisemitt

Spiegel Online henviser til at Gaarder ifølge Aftenposten også har fått mye støtte i Norge, og spør om alle disse menneskene er antisemitter:

– Det er vanskelig for meg å ikke betegne den som gir sin tilslutning til Gaarders originaltekst, som antisemitt. Til det er Gaarders ord for entydige, svarer 83-åringen.

Gaarders kronikk «Guds utvalgte folk» har vakt stor oppsikt og mye omtale i Tyskland, et av de land der hans bøker er solgt i store opplag, ikke minst «Sofies verden». I 1997 fikk Gaarder den tyske litteraturprisen Buxtehuder Bulle.

Bred kritikk

Selv i generelt moderate omtaler av Gaarders kronikk og den påfølgende debatten er ordbruken sterk.

I en generell omtale av debatten i Norge omtaler Robert von Lucius i nettutgaven til meget anerkjente, konservative Frankfurter Allgemeine Zeitung Jostein Gaarders kronikk som «hat-tirader».

På motsatt side, i den venstreorienterte die tageszeitung (taz), skriver kommentatoren Michael Zimmermann under overskriften De mørke ords filosofi om Gaarders «hårreisende frontalangrep på Israel».

Selv Israels kritikere distanserer seg fra Gaarder. Islameksperten Navid Kermani, som står bak et opprop fra 70 jødiske og muslimske kunstnere og intellektuelle som krever våpenhvile i Libanon, snakker om Gaarder i et intervju med Frankfurter Rundschau.

– Jeg kan ikke felle en endelig dom. Men sitatene er slik at han ikke må forundre seg over anklagene om antisemittisme. Dette er ikke mitt språk.