KLAUS JUSTSEN

Mens hektiske diskusjonene og diplomatisk aktivitet fortsatte i helgen, står Frankrike fast på at de vil nedlegge veto mot det nye reviderte resolusjonsforslaget som USA, Storbritannia og Spania fremmet fredag. Forslaget gir Saddam Hussein frist til 17. mars med å avvæpne. Spenningen er derfor stor foran møtet i FNs sikkerhetsråd, som begynner klokken 16.00 amerikansk tid (klokken 22.00 norsk tid) i dag.

Den amerikanske utenriksminister Colin Powell er forsiktig optimist før avstemningen i Sikkerhetsrådet, som kan komme allerede i morgen.

Selv om USA forventer å få flertall for sitt ultimatum til Saddam Hussein, vil et veto fra Paris bety at en militær aksjon mot Irak må gjennomføres uten støtte fra Sikkerhetsrådet.

Powell fastslo søndag at det ikke vil overraske ham om Frankrike sørger for å forkaste resolusjonen. Dette selv om de nødvendige ni stemmene blant Sikkerhetsrådets 15 medlemmer anses å være innen rekkevidde.

Første gang

Høytstående kilder betegnet det samtidig som usannsynlig at president George W. Bush vil klare å endre den franske holdningen, når han som et ledd i en siste diplomatisk offensiv skal ringe til sin franske kollega Jacques Chirac.

For første gang antydes det dessuten at et fransk veto vil få alvorlige konsekvenser for forholdet mellom Paris og Washington. Irak-krisen har utviklet seg til en fransk-amerikansk tvekamp.

Ved å gå til aksjon uten Sikkerhetsrådets støtte løper USA og deres støttespillere en betydelig politisk og økonomisk risiko. Samtidig stilles det spørsmålstegn ved FNs fremtidige rolle som garantist for internasjonal fred og sikkerhet.

115 spørsmål

Parallelt med møter og hete telefonlinjer har Storbritannia og USA utarbeidet en liste med konkrete nedrustningskrav som Saddam Hussein må innfri for å unngå en krig. The Sunday Times melder at den irakiske presidenten får 115 spørsmål, som alle må behandles før 17. mars.

— Listen med krav vil bli sendt til Iraks president tidlig neste uke, skriver The Observer og The Sunday Times.

— Vi kommer til å gi ham et klart ultimatum, sier en høytstående kilde i regjeringen til The Observer. - I løpet av de neste dagene skal vi fortelle nøyaktig hva Saddam må gjøre.

Listen til Saddam Hussein vil bli «den endelige», og den vil ikke bli forhandlet om, sier kilden til avisen. Listen vil inneholde krav om ødeleggelse av spesifikke våpen, og være basert på en FN-rapport gitt til Sikkerhetsrådet i helgen.

I FN-rapporten heter det blant annet at Irak må redegjøre for sitt al-Hussein rakettsystem, 50 SCUD-raketter, forklare ulovlig import av motorer til al-Samoud 2-rakettene, gjøre rede for og ødelegge 550 granater med sennepsgass og 350 R-400 bomber, og å gjøre rede for 80 tonn sennepsgass, samt VX-, Sarin-, og Somangass, skriver The Observer.

Lynangrep

President George W. Bush og statsminister Tony Blair planlegger et lynangrep hvis Saddam Hussein ikke innfrir kravene. Bagdad skal tas i løpet av 72 timer.

Med i militærplanene er et lynangrep mot Saddam internasjonale flyplass i Bagdad, gjennomført av amerikanske og britiske luftstyrker.

Ifølge avisen kommer britiske fallskjermsoldater fra 16. flybåren-brigade til å støtte amerikanske soldater fra 101. og 82. luftlandedivisjon i angrepet mot flyplassen, som vil komme få timer etter at krigen er i gang.

Jyllands-Posten/Aftenposten/Bergens Tidende