Fartøyet til hvalfangstaksjonistene i Sea Shepherd, Steve Irwin, har nå satt kursen tilbake til Tasmania og Australia, skriver VG Nett. Også marinefartøyet HMS Wellington forlater nå farvannet.

Da gjenstår bare det russiske cruiseskipet Professor Kromov, som forlater det aktuelle leteområdet mandag eller tirsdag. Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser imidlertid til Aftenposten.no at et nytt cruiseskip, Spirit of Enderby, er på vei for å delta i letingen. Skipet har isbryterkapasitet og opereres av et selskap som holder til i jordskjelvrammede Christchurch på New Zealand.

Lite håp om å finne noen

Til VG Nett opplyser sjøredningssenteret i Wellington på New Zealand at de ikke øyner mye håp om å finne noen i live.

— Flåten til Berserk lå midt i det leteområdet som våre computere hadde beregnet. Hadde Berserk vært OK, hadde vi funnet henne også, ingen tvil om det. Vi hadde antagelig funnet Berserk før vi fant flåten. Jeg tror nok dessverre vi må ta inn over oss at noe dramatisk har skjedd, og at det har skjedd fort, sier lete- og redningskoordinator Mike Roberts.

Helikopteret til fartøyet Steve Irwin har finkjemmet Franklinøya og skjærene utenfor i håp om at Berserk eller de tre om bord hadde klart å søke nødhavn der, men letingen har vært resultatløs.

Har mistet håpet

Kapteinen på fartøyet, Paul Watson, sier han frykter at Berserk kan ha gått på et undervannsisfjell. Han tror ikke det ville vært mulig for det savnede mannskapet å gå i land og søke ly på Franklinøya.

— Jeg tror ikke det er mulig at de er der. Det går ikke an å komme seg opp på øyen, som er for bratt opp fra vannet, sier Watson til NRK, og sier at han har mistet håpet om å finne dem i live. I sin blogg skriver han:

— Alle om bord på Steve Irwin, frivillige fra nasjoner over hele verden, føler med familie og venner som har mistet sine kjære. Til familiene kan vi bare si: Vi forsøkte. Vi har lett gjennom området tre ganger, både fra luften og sjøen, som om de var våre egne brødre.

Snart på basen

Ekspedisjonsleder Jarle Andhøy (36) og Samuel Massie (18) befinner seg på land etter å ha vært på polpunktet. Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser til NTB at de to er forventet å ankomme basen i løpet av lørdag eller søndag.

De tre som er savnet om bord i Berserk, er Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).