LUDMILA KNAPSTAD OG NTB

Den første tragedien i Transvaal Park kom allerede før åpningen sommeren 2002. En tyrkisk byggearbeider ville prøve en av rutsjebanene — Syklonen. Han druknet, angivelig fordi han ikke kunne svømme.

15. november samme år omkom en 33-åring i den samme rutsjebanen. Vitalij Saprykin var stuntmann av yrke, men overlevde ikke turen ned sklien. Obduksjonen viste at han var beruset da ulykken skjedde.

Bare tre uker etter skjedde det igjen - stadig i samme sklien. Offisielt fikk denne mannen hjertestans, men også her viste obduksjonen at han var påvirket av alkohol.

Det ble solgt alkohol, både sprit, vin og øl, i badelandet.

I oktober i fjor ble flere skolebarn brannskader på grunn av en feil ved barnebassenget. Vitner den gangen klaget over at personalet var helt uforberedt på sånne situasjoner. Først tok de ikke situasjonen alvorlig, etterpå nølte de med å ringe til ambulanse fordi de håpet å slippe bråk etter hendelsen.

Transvaal Park hadde vært i drift i 18 måneder da glasstaket brast lørdag kveld og katastrofen var et faktum.

President Vladimir Putin lover at de som har ansvaret for ulykken, vil bli straffet. Håpet om å finne flere i live er definitivt ute, men myndighetene vet ikke hvor mange som ligger under haugene av betong, forvridd stål, knust glass og is, som inntil lørdag var et populært badeanlegg for russisk middelklasse i utkanten av Moskva.

Det var det tyrkiske firmaet Kocak Insaat som bygget det populære badelandet for to år siden. Ifølge Izvestia nektet europeiske selskaper som ble tilbud å delta i prosjekt, å være med. Ifølge den russiske avisen var de skremt av vanskelighetene med å få lisens for denne type virksomhet i Russland. Dessuten fantes det ingen standarder for slike bygg, og andre liknende prosjekter som startet ble aldri ferdig på grunn av problemer med finansieringen.

Nå har det tyrkiske selskapet fått inndratt lisensen mens ulykken granskes. Det samme gjelder arkitektene Sergej Kisselev & Partners. Dette firmaet har blant annet bygget Putins residens i Kreml.

Badeanlegget fikk for øvrig like etter åpningen en byggepris.

Byggeboomen i det nyrike Moskva har ført til at bygninger spretter opp i rekordfart, ofte med tvilsomme og billige løsninger. Korrupsjon i forbindelse med byggetillatelser er også utbredt.

— Kvaliteten på byggearbeid i dette landet er svært lav. Det viktigste nå er å bygge raskt og selge, ingen bryr seg om hva som skjer etterpå, sier en kjent arkitekt til avisa Gazeta.

Bygningseksperter som har uttalt seg mener at dårlige arbeidsrutiner, bygningsmessige svakheter eller sviktende vedlikehold kan ha ført til katastrofen. Andre nevner svikt i ventilasjonsanlegget, kombinert med store temperaturforskjeller på utsiden og innsiden av glasstaket. Det lå også store mengder snø på glasskuppelen.