Tenk deg at politikere i en valgkamp stiller seg på et gatehjørne og deler ut penger til potensielle, vanlige velgere. Det er selvsagt uakseptabelt i en norsk valgkamp, og like uakseptabelt i USA.

Når det er snakk om de aller mest innflytelsesrike velgerne, er reglene i USA annerledes: Delegater på Demokratenes landsmøte som totalt har fått 4,7 millioner kroner av Hillary Clinton og Barack Obama, kan komme til å avgjøre hele presidentvalgkampen.

800 på vektskålen Vanligvis vil primærvalgene som alle stater gjennomfører denne vinteren og våren, peke ut en klar kandidat. Men i år er kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat tettere enn normalt. Det er en stor mulighet for at verken Clinton eller Obama klarer å skaffe seg flertall, det vil si 2025 delegater, i primærvalgene alene.

Da vil avgjørelsen hvile på de rundt 800 «superdelegatene» under Demokratenes landsmøte. Dette er guvernører, senatorer, kongressmedlemmer og lokallagsledere som får dra på landsmøtet i kraft av sitt embete, uten å være valgt i et primærvalg.


Se hvem som har fått penger av Obama og Clinton her! (Ekstern lenke)

Obama og Clinton har til sammen betalt minst 904.000 dollar, 4,7 millioner kroner, til utvalgte superdelegater de siste tre årene. Det viser en oversikt laget av Center for Responsive Politics (CRP), en uavhengig organisasjon i Washington D.C. som har spesialisert seg på å overvåke pengestrømmer i amerikansk politikk.

Obama betalte mest

Obama er den som har vært mest rundhåndet: Rundt 3,7 millioner kroner er kanalisert fra hans kontantbeholdning til superdelegater i partiet. Det meste av pengene er delt ut fra Obamas «Hope Fund», hans politiske aksjonsfond. Clintons penger er delt ut via hennes tilsvarende fond «Hillpac».

Pengene har i stor grad vært donasjoner til superdelegatenes egne valgkamper på senats-, kongress— eller delstatsnivå, enten til bruk i mellomvalgkampen i 2006 eller i årets valgkamp.

CRPs oversikt viser at det største samlede beløp fra Obama og Clinton er 21.500 dollar, vel 114.000 kroner, til kongressmedlemmene Leonard Boswell (Iowa) og Melissa Bean (Illinois).

Syv av åtte av delegatene som har fått mer penger av Clinton enn Obama, har sagt de vil støtte Clinton i denne valgkampen, ifølge CRPs opptelling.

Så tett er kampen: Delegatfangsten så langt.

PUNGER UT: Barack Obama og Hillary Clinton har betalt rundhåndet til superdelegater de siste årene. Her fra en debatt i valgkampen.
JASON REED / REUTERS