En ting var at han ikke kom til Washington før langt på dagen tirsdag. En annen var at han og landets øverste ledere nærmest var usynlige. Bare Bushs kommunikasjonsrådgiver, Karen Hughes, dukket opp for å gi vesentlig informasjon til det amerikanske folk og en hel verden om myndighetenes håndtering av krisen.

Tidenes underdrivelse

-Bushs første ord til folket på morgenen tirsdag, hørtes mer ut som en orientering fra en guvernør etter en naturkatastrofe, og ikke en statsleder, mener Washington Post.

Bushs korte tale tirsdag om at "dette er et vanskelig øyeblikk for Amerika", var muligens tidenes underdrivelse.

Skjerpet seg

Det tok også for lang tid før han besøkte katastrofeområdene i Washington og New York, mener kommentatorer.

Bush begrunnet dette med at han ikke ville forstyrre hjelpearbeidet, men onsdag ettermiddag dukket han opp både på et sykehus med skadde i hovedstaden, og senere på dagen besøkte han Pentagon. Fredag var han på vei til New York.

Fra tirsdag til onsdag skjerpet han ordbruken atskillig. Han gikk fra "terrorangrep" til "krigshandling" i beskrivelsen av angrepene.

Uansett kritikk får Bush bedre og bedre skussmål for jobben han gjør. Meningsmålinger viser at et meget stort flertall av amerikanerne står bak presidenten og hans håndtering av krisen så langt.

86 prosent synes han gjør en god jobb som president, viser målingen for Washington Post og ABC, opp 31 prosent fra forrige helg.

Hele 91 prosent mener USA må komme med gjengjeldelsesaksjoner etter terrorangrepene.

Ingenting som før

Heller ikke for president Bush vil noe være som før etter 11. september. Presidenten med en absolutt forkjærlighet for innenrikspolitikk, må la sine hjertesaker ligge på ubestemt tid. I stedet er presidenten uten utenrikserfaring kastet ut i et meget vanskelig og uoversiktlig internasjonalt farvann.

— Han må nå vise at han vet hva han gjør. Bush kom til Det hvite hus minst forberedt på utenrikspolitikk av alle presidenter til nå. Det betyr ikke at han ikke er i stand til å vokse med oppgaven. Men det betyr at nasjonen litt nervøst vil følge med på det han gjør, for å forsikre seg om at han tar kloke beslutninger, skriver New York Times på lederplass, og krever at Bush gjør seg mer synlig.

Splittet

USA har vært dypt splittet politisk både før og etter presidentvalget i 2001. Mange kommentatorer sa i fjor at det må en katastrofe eller krise til for at folket skal samle seg bak den nye presidenten. Katastrofen er Bushs tragedie også, men samtidig hans store mulighet, har flere kommentert.

President George Bush senior, opplevde en enorm støtte fra folket under Golf-krigen. Men populariteten dunstet bort da de økonomiske nedgangstidene satte inn, og han ble ikke gjenvalgt.

Bush har nå oppmerksomheten fra en hel verden. Hans motstandere grøsset ved tanken på at det var nettopp denne uerfarne mannen som skulle lede landet gjennom den formidable krisen.

Bush synes imidlertid å ha tatt kritikken innover seg, og begynte å rette opp kursen

Torsdag ettermiddag med en telefon til New Yorks borgermester Rudolph Giuliani der han lovet å besøke katastrofeområdet neste dag. Bush framsto både med tårer i øynene og besluttsomhet.

FÅR KRITIKK: George W. Bush sine første ord til folket på morgenen tirsdag, hørtes mer ut som en orientering fra en guvernør etter en naturkatastrofe, og ikke en statsleder, mener Washington Post.
FOTO: SCANPIX