Det opplyser Søværnets Operative Kommando (SOK). Skipet ligger på babord side med overbygningen under vann. En dykker forsøkte søndag kveld å ta seg inn, men værforholdene var for vanskelige.

– Vi vil forsøke å dreie skipet rundt, så dykkerne lettere kan ta seg inn i skipet, sier vakthavende ved SOK til nyhetsbyrået Ritzau.

Dykkere, helikoptre og redningsbåter deltok søndag kveld i redningsarbeidet for å finne overlevende etter at et slovakisk frakteskip med elleve personer om bord kantret i Østersjøen.

Skipet kantret 15 nautiske mil vest for Gedser i Danmark søndag. Et forbipasserende russisk skip så frakteskipet Omer N kantre like etter klokka 15 og slo alarm, sier danske sjøfartsmyndigheter.

Ikke optimistiske

Tre av de elleve besetningsmedlemmene ble reddet og tatt om bord i det russiske skipet. Et redningshelikopter fant en person som var omkommet. Sju andre er fortsatt savnet.

Ifølge de tre besetningsmedlemmene som ble reddet i live, var minst tre av de syv savnede i sine kahytter da det 80 meter lange skipet kantret.

Håpet er at de har overlevd i luftlommer i skipet, men ettersom timene går svinner håpet om at de fortsatt er i live.

– Det er fortsatt en mulighet for at vi kan finne overlevde, men vi er ikke veldig optimistiske, sier vakthavende ved SOK.

– Sjansen for at de fortsatt er i live dersom de er blitt våte er ikke veldig stor, og luftlommer blir jo også oppbrukt, fortsetter han.

Lytteutstyr

Dykkere ble satt inn i søket etter eventuelle overlevende som var innesperret i det kantrede skipet.

Skipet drev like etter klokka 20 på grunn, og ifølge SOK ville det da bli mindre farlig for dykkerne å lete etter overlevende i luftlommer i skroget på Omer N.

Også en gruppe eksperter med lytteutstyr var på vei til det forliste skipet i et forsøk på å høre etter livstegn fra de sju som fremdeles var savnet. Besetningen på skipet var tyrkisk.

Et dansk og et tysk redningshelikopter er satt inn i redningsaksjonen. Også danske og tyske redningsbåter deltar i arbeidet.

Ukjent årsak

Årsaken til forliset var søndag ikke kjent, opplyser vakthavende ved det danske Søværnet Claus Wiinholt.

Skipet var lastet med sekker med kunstgjødsel, og besetningsmedlemmene som ble reddet opp fra vannet, sier de ikke trodde at lasten hadde forskjøvet seg, men de kunne heller ikke gi noen annen forklaring på hvorfor skipet kantret.