Greymouth: Nødtelefonen ringer to kilometer borte, nede i bunnen av kullgruven, men det er ingen som svarer.

Nå frykter familiene det verste for de 29 gruvearbeiderne som siden fredag har vært innesperret dypt nede i gruven i New Zealand.

— Vi er fortsatt optimistiske og holder alle muligheter åpne, men vi planlegger for alle utganger av dette, også muligheten for tap av liv, sa politiets talsmann, overbetjent Gary Knowles, mandag.

Ingen har hørt noe fra gruvearbeiderne siden Pike River-gruven nær byen Greymouth raste sammen fredag ettermiddag.

Statsminister John Key nekter imidlertid å gi opp håpet om at de 29 mennene, den yngste bare 17 år gammel, vil bli reddet ut.

— Det er oksygen i gruven, og det er all grunn til å tro at gruvearbeiderne har greid å komme seg til en luftlomme og at de derfor er i live, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mark Mitchell

NEDSLÅTTE: Statsminister John Key (til v.) besøkte gruven sammen med den britiske høykommisæren Vicky Treadell.

To kom levende ut

To arbeidere kom levende ut etter eksplosjonen, mens de andre trolig er isolert ca. to kilometer inne i hovedsjakten.

Det er ikke lykkes å sende redningsfolk ned i gruven fordi sjakten er fylt med giftige gasser som kan forårsake enda en eksplosjon. Gassene kommer trolig fra en underjordisk brann i kullåren.

Kullet brenner

— Det er en varmekilde av et eller annet slag nede under jorden, som forårsaker giftige gasser, sier direktør Peter Whittal til newzealandske medier. - Det skjer noe der nede, men vi vet ikke hva det er.

Blant de giftige gassene er kuldioxid og metan. Søndag begynte redningsarbeidere å bore et 15 cm bredt hull 150 meter inn i gruven for å måle konsentrasjonen av gasser lenger nede. Samtidig pumpes frisk luft ned gjennom en åpen luftsluse inn til gruven.

De pårørende frustrert

De savnede arbeiderne er mellom 17 og 62 år. Den yngste var angivelig nede på sin første arbeidsdag. 24 er fra New Zealand, to fra Australia, to fra Skottland og en fra Sør-Afrika.

Mange pårørende er samlet i byen Greymouth nær gruven. Noen av dem er frustrerte over at redningsarbeidet går så langsomt.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN