Valgdeltagelsen blir mye høyere enn de 44,5 prosent som stemte ved valget i 2008, kanskje så høy som 60 til 80 prosent. Det sier den pakistanske valgkommisjonens leder til pakistanske Geo TV. Ifølge valgkommisjonen har man aldri tidligere sett så mange folk ved valglokalene. Det er særlig de unge velgerne som har møtt opp i et stort antall, skriver Aftenposten.no.

— Vi var i noen valglokaler i Islamabad i dag hvor det kunne tyde på et fremmøte på mellom 70 og 80 prosent, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som nå leder Oslosenteret. Han er i Pakistan for å lede en internasjonal delegasjon bestående av 45 valgobservatører.

Lavere valgdeltagelse på bygden

Valgdeltagelsen kan imidlertid vise seg å bli langt lavere utenfor byene, og da særlig i de delene av Pakistan hvor Taliban har vist seg som en trussel.

— Ved forrige valg for fem år siden var valgdeltagelsen 44 prosent, og alt over 50 prosent vil være å betrakte som en seier for demokratiet, sier Bondevik til Aftenposen på telefon fra hovedstaden Islamabad.

Han mener forberedelsene til dette valget har vært bedre enn noen gang i Pakistan.

— Det er vedtatt gode retningslinjer for hvordan partienes kandidater kan føre valgkamp, og den har vært ført med fredelige midler.

Taliban angriper valget

Den store bekymringen under valgkampen og selve valget har vært volden.

— Men dette kommer fra krefter som ikke har deltatt i valget, sier Bondevik.

Taliban har oppfordret pakistanerne til å boikotte valget hvis de vil redde livet.

— For å gjøre opprør mot systemet har vi planlagt flere aksjoner 11. mai, så vi ber folk om å holde seg unna valglokalene hvis de vil redde livene sine, sa Taliban-talsmann Ehsanullah Ehsan fredag.

Minst 20 drept på valgdagen

Sikkerhetsoppbudet på valgdagen har vært omfattende som følge av den svært blodige opptakten til valget. Likevel kostet nye angrep lørdag 20 mennesker livet og skadet titall flere, og demonstrerte hvilken fare pakistanere utsatte seg for ved å møte opp ved valglokalene. Taliban og andre terrororganisasjoner står bak en rekke angrep og mer enn 130 mennesker er drept under valgkampen.

— Vi er spent på i hvilken grad volden har skremt velgere fra å stemme, særlig i grenseområdene mot Afghanistan, i millionbyen Karachi og i byen Peshawar, hvor volden har vært særlig stor, og slike steder kan valgdeltagelsen bli lavere, sier Bondevik.

Trøbbel i Karachi

I Pakistans største by, Karachi, har flere velgere klaget på uregelmessigheter og truende oppførsel og den lokale valgkommisjonen sier valgprosessen ikke har blitt gjennomført på en tilfredsstillende måte.

— Vi har ikke vært i stand til å gjennomføre frie og rettferdige valg i Karachi, heter det i en uttalelse fra valgkommisjonen, melder Reuters. Hvilken betydning dette vil få for det nasjonale valget var ikke umiddelbart klart.

Bondeviks vurdering er valget gir grunn til forsiktig optimisme, men han understreker at en endelig konklusjon må vente til observatørene er samlet og kommer med en felles vurdering over helgen.

— Den valgrelaterte volden under valgkampen er større enn for fem år siden, men mellom partiene har det vært en fredelig valgkamp, og valgdeltagelsen er forhåpentligvis høyere denne gangen, sier Bondevik.

— Ja, det er stor frykt. Men hva kan vi gjøre? Enten sitter vi hjemme og lar terrorismen råde, eller så kommer vi ut av hjemmene våre, stemmer, og får regjering som kan finner en løsning på terrorproblemene, sier Ali Khan til nyhetsbyrået AP. Han ventet i kø utenfor et valglokale i Peshawar, hvor et av angrepene fant sted lørdag .

Cricketstjerne utfordrer makthaverne

Den tidligere cricketstjernen Imran Khan, som nærmest har en mytisk status i Pakistan, har med sin «Bevegelse for rettferdighet» utfordret de to dominerende politiske partiene i landet, president Ali Asif Zardaris «Pakistans folkeparti (PPP)» og tidligere statsminister Nawaz Sharifs konservative parti «Den pakistanske muslimske ligaen Nawaz (PML-N)».

Avdøde Benazir Bhuttos sosialistiske sentrum-venstre-parti, regjeringspartiet Pakistans folkeparti (PPP), var på forhånd ventet å gjøre det dårlig på grunn av misnøye med regjeringen og president Ali Asif Zardari. Tidligere statsminister Nawaz Sharif og hans konservative parti Den pakistanske muslimske ligaen Nawaz (PML-N) er regnet som favoritter til å vinne valget.

Nasir Ahmed, bystyrerepresentant i Oslo for Arbeiderpartiet har fulgt valget i hjemlandet tett via pakistanske TV-kanaler og på sosiale medier.

— Den politiske kampen står mellom de tradisjonelle familiedynastier og Khans parti. Mange vil nok fortsette å stemme på de tradisjonelle partiene fordi klanene står svært sterkt og folk har svært sterke båndene til sin stamme. Dette vil føre til at de stemmer som de alltid har gjort. Etter min mening er dette er en uting, sier Ahmed til Aftenposten.

Ahmed legger ikke skjul på at han støtter Khan, som han sier står for en mer vestlig tankegang. Cricket-legenden tar til orde for omfattende skattereformer for å bidra til en mer rettferdig fordeling, sosiale reformer og han uttrykker nulltoleranse overfor den omfattende korrupsjonen i landet.

— Khan appellerer til unge utdannede velgere i byene, mens PPP og Sharif primært henter sin støtte fra folk i landsbyene og folk som ikke har høyere utdanning, sier han.

Demokratisk maktskifte?

Valget er historisk. For første gang siden uavhengigheten i 1947 opplever Pakistan en konstitusjonell og demokratiske maktoverføring. Rundt 86 millioner stemmeberettigede hadde på forhånd registrert seg for å velge 272 representanter til nasjonalforsamlingen. Til tross for den blodige valgkampen blir dette valget ansett for å være helt sentralt i arbeidet med å befeste et sivilt styre i et land som har gjennomlevd tre militærkupp.

Dersom Nawaz Sharifs parti Den pakistanske muslimske liga Nawaz (PLM-N) vinner valget, blir han statsminister for tredje gang. Han har lovet økonomiske vekst, forhandlinger med Taliban og en revurdering av Pakistans støtte til USAs kamp mot terror. Sharif regnes som en konservativ, religiøs leder. Han siste regjering ble for 14 år siden styrtet av general Pervez Musharraf i et kupp, som innledet nok en periode med militærstyre i Pakistan.

Pakistan styres av en koalisjon hvor avdøde Benazir Bhuttos sosialistiske sentrum-venstre-parti Pakistans folkeparti (PPP) er ledende regjeringsparti. Misnøye med regjeringen og president Asif Ali Zardari har ført til at dette partiet har mistet oppslutning. Befolkningen er misfornøyd med mangel på gass og bensin, Talibans terrorkampanje, massiv korrupsjon, utbredt fattigdom og en økonomi i ruiner.

Atommakten Pakistan har etter 11. september-angrepene mot USA i 2001 har vært en av USAs nærmeste allierte i krigen mot militante islamister, og amerikanerne har fulgt valgt tett. Mange pakistanere er misfornøyde med å kjempe «USAs krig», og Sharif kan ha vunnet gehør blant liberale og sekulære krefter med sin kritiske holdning til USA.