Belgiske forskere mener de har funnet et av genene som er med på utvikle sukkersyke hos voksne. Oppdagelsen kan hjelpe leger med identifikasjon av sykdommen i et tidlig stadium, og dessuten lede ekspertene frem til nye behandlingsformer.

— Tidlig diagnose av type 2 diabetes kan hjelpe oss med å hindre langtidskomplikasjonene i forbindelse med sykdommen, sier talsperson for den britiske diabetes-foreningen, Bill Hartnett til BBC News.

Type 2 diabetes, som inntrer i voksen alder, plager omtrent 100 millioner mennesker verden over og er en vanlig årsak til blindhet, nyrefeil og hjertesykdommer.

Kosthold og miljø er kjente risikofaktorer i forbindelse med type 2 diabetes, men sykdommen later også til å gå i arv. Forskerne tror at mindre enn 10 gener kan være ansvarlige denne sukkersyken. Forskere ved Free University of Brussels mener ett av genene, SHIP2, er identifisert. Identifikasjonen ble gjort ved hjelp av forsøk på mus.

I tillegg til en tidlig diagnose, håper forskerne på å utvikle en medisin. Hvis man gjør SHIP2-genet mer effektivt, er det mulig at man kan normalisere insulinfølsomheten, og dermed også blodsukkernivået.(Origo)