Katarzyna Kolodowska fra Bialystok nordøst i Polen flyttet til Belgias hovedstad for fire år siden, etter tips fra venner. Hun var da nylig ferdigutdannet sykepleier, men fortsettelsen fristet ikke:

— Jeg måtte tatt ett års obligatorisk praksis med en lønn tilsvarende 42 euro i måneden (ca 330 kroner). Hvis jeg etter ett år ble godtatt som fullt utdannet sykepleier, ville jeg få litt over det doble i begynnerlønn. Det ikke mulig å leve for slike beløp i Polen i dag, uten å gjøre seg avhengig av hjelp fra andre, sier Katarzyna Kolodowska til Bergens Tidende.

Ba ambassaden om hjelp

Mens 27-åringen snakker med oss, betjener hun kundene som nyter tidlige kveldspils på puben «Supra Bailly» i Brussel.

Her har hun jobbet i halvannet år. Før den tid serverte hun andre steder. Kolodowska har plukket opp fransken hun trenger for å småsnakke med gjestene om stort og smått. Engelsk fikser hun også ganske bra.

Men drømmen er å bli sykepleier og å leve av yrket. Katarzyna Kolodowska gikk til den polske ambassaden i Belgia for å få hjelp til å skaffe seg jobb.

— Jeg ville vite hvor jeg skulle henvende meg, og hvilke tilleggskurs jeg måtte ta, for å bli sykepleier i Belgia. De har jo sykepleiermangel her, så jeg trodde de kunne bruke meg, sier hun. Men hennes egen ambassade sendte henne til Belgias ambassade i Polen. Der var det heller ikke hjelp å få. Den polske utdanningen er ikke godkjent i vest og ingen var interessert i å hjelpe Kolodowska over eller rundt hindringene. Nå håper den unge polakken at landet hennes går inn i EU. Lørdag bærer det til ambassaden for å avlegge ja-stemme.

Hever levestandarden?

Polsk medlemskap gjør ikke hennes situasjon i Belgia lettere i første omgang. På grunn av høy arbeidsløshet i flere av dagens EU-land, har de sikret seg retten til å holde oppe barrierer mot arbeidssøkende fra øst. De første to årene etter utvidelsen 1. mai 2004 kan dagens medlemsland beholde sine restriksjoner på innvandring. Så blir det en ny vurdering, men noen land har forbeholdt seg retten til å holde polakker og andre nye ute av sine arbeidsmarkeder i opp til syv år.

Det tar ikke motet fra Katarzyna Kolodowska:

— Når utvidelsen er et faktum, tror jeg ting begynner å bevege seg. En ting er at det kan bli lettere for meg å få tilleggsutdanningen jeg trenger for å få jobb i Belgia. Mye bedre vil det være om EU-medlemskapet får lønningene og levestandarden opp i Polen, slik at jeg kan flytte hjem og jobbe der. Minst ett av de to håpene blir realitet, det er jeg sikker på, sier Katarzyna Kolodowska til BT.

bt.no følger EU-avstemningen i Polen i helgen

FRA PLEIE TIL PILS: Katarzyna Kolodowska tjener godt på å servere belgiere pils og andre godsaker, men drømmen er å kunne leve av sykepleieryrket.
FOTO: JUHA ROININEN