• Han sier de har det bra, men at de tenker på dem som ikke er blitt berget, sier Turid Drage fra Stadlandet.

Turid Drage håper å få sønnen Egil Atle Hafsås hjem fra Shetland i dag. Hun er en av de heldige. I går kom ni pårørende til Shetland. De vet fremdeles ikke om deres kjære er funnet omkomne, eller fortsatt er savnet.

Halvannet døgn etter at det norske ankerhåndteringsfartøyet kantret utenfor Shetland, er de tre som er funnet omkommet, ennå ikke identifisert.

Herøy-lensmann Per Otto Myklebust sier til NRK at arbeidet tar for lang tid.

Identiteten ikke bekreftet

— De er utsatt for en voldsomt stor påkjenning, sier sjømannsprest Torbjørn Holt.

Da hadde han akkurat snakket med de pårørende etter dem som er savnet fra forliset.

— De er usikre på om deres kjære er døde eller lever. Identiteten på de omkomne er ikke bekreftet. Det er en vanskelig situasjon, sier han.

Holt møtte i går et fulltallig britisk og norsk pressekorps utenfor Lerwick Hotel på Shetland, hvor de overlevende er innlosjert.

Dramatiske historier

Syv pårørende ble i går ettermiddag fløyet til Shetland sammen med representanter fra rederiet, politiet og to sjømannsprester. To andre hadde allerede kommet tidligere på dagen.

— Oppgaven for oss blir å ta vare på de pårørende på alle måter vi kan, sier Holt.

75 nautiske mil utenfor kysten av Shetland hadde dykkere allerede gitt opp arbeidet med å finne de fem savnede etter skipsforliset. Håpet om å finne dem i live er svært små, men dykkerne fortsetter søket lørdag.

Pressetalskvinne Sophie Turner sa allerede natt til fredag til BT at sjansene for å finne overlevende var minimale. De frykter fortsatt at de savnede befinner seg inne i skipet, som ligger med baugen i været.

— Det finnes håp så lenge vi ikke vet noe. Men vannet er kaldt, og timene går, sier Torbjørn Holt.

Han møtte i går kveld de overlevende er forliset med «Bourbon Dolphin».

— De er nøkterne folk. Det er ikke noe dramatikk i måten de sier ting på, men det er veldig dramatiske historier de forteller. De hadde kort tid å komme seg ut på.

Hadde bare minutter på seg

Nordmannen Reidar Vetvik, som bor på Shetland, ble ringt opp av den britiske kystvakten like etter ulykken. Han tok imot de overlevende da de kom til land natt til fredag.

— De var i god fysisk form og hadde bare noen skrubbsår. Men de var selvfølgelig medtatte. De hadde en veldig traumatisk opplevelse, sier han.

Vetvik forteller at de overlevende fortalte at de måtte gripe etter redningsvester og hoppe i havet. Skipet lå opp ned i løpet av få minutter.

— Da de var i land snakket de mest med hverandre. De forklarte hverandre hva som hadde skjedd og spurte hverandre om de hadde sett den og den. Det virket som de hadde en masse de ønsket å få ut.

Møtte mannskapet tirsdag

Vetvik, som har bodd på Shetland i 34 år sier det utrolig at et slikt skip kan kantre.

— Folk i oljebransjen her ute sier at dette ikke har skjedd før.

Han møtte også mannskapet tirsdag denne uken da de var inne på Shetland for å få forsyninger.

— De hadde det veldig travelt. Men jeg fikk nok tid til å hilse på folkene og se på skipet, som var i topp stand.

Tirsdag hilste han på de fleste av mannskapet. Natt til lørdag så han noen av dem igjen.

— Jeg kjente igjen noen. Men noen av dem jeg hilste på er nok omkommet, blant annet kapteinen. Det hele er forferdelig trist. Fryktelig trist.

Reiser tilbake til Norge

Verken de pårørende eller de overlevende ønsket i går å snakke med pressen.

— Dette er en stor og dyp tragedie. En lite samfunn er hardt rammet, sier Hermansen, som var på gråten da han fortalte om hendelsen.

De fleste av de tre omkomne og fem savnede kommer fra Herøy kommune.

Utøver kvelden i går hadde hjelpeapparatet samtaler med de overlevende og de pårørende. De to gruppene møtte også hverandre. Politiet avhørte også de som var om bord i skipet.

Politiet har gjennomført avhør med dem som var om bord i skipet, og de vil trolig reise tilbake til Norge i løpet av kort tid. Det er usikkert hvor lenge de pårørende av de savnede vil bli på Shetland.

— Det er ikke så mye mer å si enn at vi er her sammen med de pårørende, og at vårt hovedfokus er å ta hånd om dem, sier Hermansen.

LETTET: Blomster og gode ord har strømmet på etter at det ble klart at Turid Dranges sønn Egil Atle Hafsås (36) var blant de overlevende etter «Bourbon Dolphin»-forliset. Her har hun besøk av sønnens kamerat, Kjetil Fure.
Anne-Mari Tomasgard
Larsen, Håkon Mosvold
Larsen, Håkon Mosvold