Enigheten kan bety et gjennombrudd for å løse den politiske krisen i landet. Den siste tiden har eksperter varslet fare for nye voldshandlinger dersom partene ikke finner fram til en ny maktdeling.

– Vi har mer eller mindre oppnådd enighet om ministerposten. Det vi diskuterer nå, er stillingens funksjon, ansvar og detaljene rundt utnevnelsen og lignende, sier regjeringens forhandler Mutula Kilonzo.

– Men dette kommer til å bli et midlertidig tiltak, legger han til.

Forhandlingene mellom president Mwai Kibaki og opposisjonsleder Raila Odinga ledes av FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Opposisjonen har krevd å få statsministerposten og halvparten av statsrådspostene. Opposisjonen anklaget onsdag regjeringen for ikke å være noen seriøs forhandlingspartner og truet med nye massedemonstrasjoner dersom forhandlingene ikke førte til konkrete resultater i løpet av en uke.

Uten makt?

Det blir høyst sannsynlig opposisjonsleder Raila Odinga som vil innta statsministerjobben.

Det store spørsmålet har imidlertid vært om statsministerposten blir uten virkelig makt. Opposisjonen har vært klar i sitt krav om at posten må få et skikkelig innhold.

– Vi vil ikke gi noen et tomt skall, svarte Kilonzo torsdag.

Ifølge Kilonzo vil forhandlingene om en ny politisk avtale senest avsluttes innen utgangen av helgen.

Frykt for mer vold

Selv om det har vært relativt rolig i Kenya de siste to ukene, har økte protester fra opposisjonen ført til frykt for nye blodige sammenstøt.

––Dersom de politiske lederne ikke klarer å bli enige, vil situasjonen nok en gang kunne eksplodere i Kenya, heter det i en rapport fra International Crisis Group (ICG) torsdag.

– Det er delvis opprettet ro igjen, men situasjonen er fortsatt svært usikker. Væpnede grupper mobiliserer fortsatt på begge sider, heter det i tankesmias rapport «Kenya i krise».

Voldelige protester

Det utløste voldsomme protester og voldelige aksjoner da president Mwai Kibaki ble utropt til valgvinner i det omstridte presidentvalget 27. desember. Opposisjonen hevdet at valgresultatet var manipulert.

Over 1.000 mennesker måtte bøte med livet i opptøyene som fulgte, og over 300.000 ble drevet på flukt.

– Volden har knust Kenyas omdømme som et stabilt land. De forferdelige bildene illustrerer hvor sårbar strukturen er i en nasjon der forskjellen mellom fattig og rik fortsatt er en av de største i verden. Kenya har opplevd sin verste politiske krise siden uavhengigheten i 1963, fastslår ICG.

Tankesmia ber USA, EU og Sør-Afrika og andre afrikanske land om å bistå Kenya med økonomisk hjelp dersom forhandlingene fører fram. Gruppen ber også om sanksjoner mot partene dersom volden ikke opphører.

Kenyas president Mwai Kibaki (t.v.) ankommer et møte i Nairobi onsdag. Regjeringen og opposisjonen er i prinsippet enige om en ny statsministerpost, men forhandler fremdeles om detaljene om statsministerens rolle, ifølge en regjeringskilde.
HO
En mann provoserer politiet med macheten sin under en protestaksjon i Mathare-slummen i Nairobi. Eierne her har ikke fått samlet inn husleia siden opptøyene brøt ut etter presidentvalget i desember. Situasjonen er fortsatt spent i Kenya, men en mulig avtale om maktfordeling kan virke stabiliserende.
ZOHRA BENSEMRA