Søvi Sand

Nå er hun nesten 30 og kaller seg Hanna. Hun har fått en liten datter etter at hun kom til Norge som flyktning fra Irak. Venner har advart henne mot å si noe i avisen. Saddam Hussein har sine folk også her, mener de. Men hun vil si noe, nå er hun under beskyttelse i Norge og behøver ikke lystre lenger.

— Jeg vet nesten ikke hvor gammel jeg er, sier Hanna. - I Irak er det bare Saddam som har fødselsdag. Men den natten jeg sto med hånden i min mors og så onkel bli myrdet, ble jeg ti år eldre.

Hanna er rød rundt øynene av sorg og bekymring for sine kjære hjemme i Bagdad. Fire brødre er soldater i Saddams hær. Søsteren hennes ble henrettet fordi hun leste Maksim Gorkij.

— Kanskje blir brødrene mine drept. Det spiller en underordnet rolle. Bare Saddam blir tatt, har de ikke dødd forgjeves, sier Hanna mens tårene triller.

Ønsker Bush velkommen

— Hvordan kan folk i Norge rope slagord mot krigen? Hvordan kan vi bli kvitt Saddam uten krig? Hvis djevelen kom og tok Saddam, ville jeg prise djevelen for det. Jeg vet utmerket godt hva USA gjorde i Vietnam. Men når George W. Bush sier han vil fjerne Saddam og hans regime, ønsker jeg ham velkommen til Irak. Det sies at amerikanerne primært er interessert i oljen. Men så lenge Saddam sitter ved makten, har irakerne ingen glede av oljen likevel.

Hanna var ett av barna i Bagdad som var så intelligent at hun ble plukket ut til Saddams eliteskole. Ikledd uniform blir barn fra 3-4-årsalderen tatt vekk fra foreldrene og utsatt for en veritabel hjernevasking for å bli maktens lydige tjenere. I hver en liten landsby, i hver en gate har diktatoren sine folk. Slik har det vært i hele hans terrorregime, forteller hun.

- En krigsforbryter

— Hvorfor kaller dere Saddam en diktator? Han er en krigsforbryter.

Hanna forteller om tiden fra 1980 og til i dag. Om krigene som har tatt livet av 1,7 millioner irakere, mens rundt fire millioner lever i eksil.

— Når dere i Norge roper slagord mot krigen, vil dere med det tillate Saddam å bli sittende, kanskje i 20 år til? Skal han på nytt få lov til å drepe sine egne med gass, som i Halabja? Krig er grusomt, og mange tusen irakere kan dø nå. Men det er bedre at de må ofre sine liv enn at nye millioner blir drept og jaget på flukt av Saddam Hussein i årene som kommer.

Hanna er ikke i tvil om at han har kjemiske våpen og at han har tenkt å bruke dem.

— Irakeres liv er en eneste stor tragedie. Også før denne siste krigen startet døde mange mennesker hver eneste dag ene og alene på grunn av Saddam Hussein. Barn og mødre. Hva skal jeg si til min datter om ti år, hvis Saddam stadig styrer Irak og vi stadig er flyktninger i Norge?

— De som er kritiske til krigen sier at irakerne selv må styrte ham. Men Irak er et utslitt og svakt land. Uten hjelp makter vi det ikke. Kanskje lyver jeg for meg selv, men når jeg ser bombene falle i Bagdad, da trøster jeg meg med at USA har presisjonsvåpen. Jeg stoler på amerikanerne. Når Saddam er styrtet, vil jeg hjem og bygge opp landet. Nå ligger alt mitt håp i krigen mot ham.

Adresseavisen/Bergens Tidende