KLAUS JUSTSEN

Washington DC

Etter to ukers forgjeves jakt setter nå president Bush inn 250 FBI-agenter for å ta snikskytteren som terroriserer Washington-området.

Forsvarsdepartementet overveier å stille spesialister og utstyr til rådighet i håp om å berolige hovedstadens nervøse innbyggere.

På parkeringsplassen

Linda Franklin hadde sammen med sin mann vært på sen innkjøpstur på det lokale byggemarkedet, og paret holdt på å legge pakkene i bagasjerommet på bilen da hun ble drept av et enkelt skudd i hodet.

Snikskytteren, som i to uker har terrorisert millioner omkring Washington, hadde valgt ut den 47-årige kvinnen, som arbeidet for forbundskriminalpolitiet FBI, som sitt 11 offer.

Ektemannens desperate redningsaksjonen var uten nytte, så regnskapet lyder nå på ni drepte og to sårede.

12 timer senere konkluderte de tekniske undersøkelsene det alle visste på forhånd. Angrepet på parkeringsplassen i Fairfax, mindre enn ti kilometer fra Washingtons sentrum, var gjennomført med samme automatrifle som med uhyggelig presisjon bare har avfyrt et enkelt skudd ved alle tidligere attentater.

Katt og mus med politiet

Denne gangen ønsket snikskytteren tydeligvis ikke bare å herske over liv og død. Han forsøkte også å ydmyke forfølgerne. Mens tidligere angrep er gjennomført i relativt åpne områder, slo han mandag kveld kl. 21.15 (norsk tid 03.15) til på en overfylt parkeringsplass i et tett bebygd kvartal med massevis av trafikkfyr og flere veikryss med trafikkaos.

I løpet av minutter hadde politiet lagt en ring rundt kjøpesenteret og blokkert all trafikk i mils omkrets, men etter midnatt måtte myndighetene enda en gang konstaterte at snikskytteren, som ifølge vitner flyktet i en kremfarget Chevrolet varevogn, hadde sluppet gjennom nettet.

For første gang kunne det likevel spores en smule optimisme idet det var håp om å få en beskrivelse av massemorderen og et bedre signalement av fluktbilen. Flere vitner hevdet at de hadde sett at bilens venstre baklykt ikke virket.

Andre vitner forklarte at snikskytteren, da han hadde kjørt bort fra stedet, hadde pekt mot dem med høyre hånd, som om han ville true dem med at de kunne bli hans neste offer. Enkelte snakket om at de hadde set ham i øynene.

Modigere for hver gang

Politisjef Tom Manger ville kun opplyse at man hadde fått en hel del informasjon av vitner, og at informasjon alltid er nøkkelen til å løse en slik sak. Det var for første gang snakk om en mulig pågripelse.

Morderen blir modigere fra gang til gang, og hans angrep mandag kveld betegnes som dumdristig, etter at han sist fredag hadde drept lenger sør, bare femti meter fra en politimann.

Før mandag hadde politiet ingen beskrivelse av snikskytteren, og måtte nøye seg med å konstatere at han hadde en forkjærlighet for bensinstasjoner, tok fri i helgen og fant glede i å håne politiet bl.a. ved å etterlate minst et spåkort med den håndskrevne teksten: «Kjære politimann, jeg er Gud».

Setter inn 25 agenter

Etter å ha fordømt attentatene og innrømmet at de gjorde ham kvalm, beordret president George W. Bush i går 250 spesialtrente agenter til å supplere de lokale politistyrkene.

Samtidig undersøkte forsvarsdepartementet om det vil være nyttig å stille hærens spesialister og overvåkingsutstyr til rådighet for de lokale myndighetene. Enkelte kritikere krevde at nasjonalgarden mobiliseres.

Nervene er på høykant i og omkring hovedstaden, der bare lyden av en politisirene sender husmødre og barn på flukt tvers over parkeringsplassene. Mange innrømmer at de ikke har vært så nervøse siden terrorangrepene for mer enn et år siden.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende