LOUISE WITH

Ungarn «gikk i to» for snart 14 dager siden. Første runde av parlamentsvalget ble uhyre tett, men endte med en snau ledelse for den regjerende koalisjonen av sosialister og liberale.

I dag står det avgjørende slaget i annen runde. Konservative Fidesz, ledet av Viktor Orban (42) har stadig en teoretisk mulighet for å ta makten fra statsminister Ferenc Gyurcsany (44). Det krever imidlertid storseier og minst 75 av de 110 mandatene som fortsatt er i spill.

Sentrumssøkende ...

Seieren er derfor nær for Gyurcsany, en energisk tidligere ungkommunist, nå forretningsmann og millionær, som kom til makten i 2004 midt i en krise. På halvannet år har han grepet sjansen og snudd velgernes bilde av regjeringen og det tidligere kommunistpartiet. Sammen med det lille liberale partiet vant sosialistene første runde med en valgkamp som fokuserte på ungarernes bedre levevilkår i EU, og solgte partiet som et moderne sentrumssøkende sosialdemokrati — og Gyurcsany selv som Ungarns svar på Tony Blair.

Valget er det femte siden regimeskiftet i 1989, men det første siden EU-medlemskapet i 2004. Ungarns massive budsjettunderskudd, for tiden EUs største og kan nå 7-8 prosent av BNP i år, har vært tema valgkampen. Men selv om de fleste kan se at det må bringes orden i finansene raskt, har begge politiske fløyer også kommet med en hel rekke nye, dyre velferdsløfter. Blant de få forskjellene på partiene er synet på globaliseringen. Gyurcsany og regjeringen vil åpne Ungarns økonomi enda mer mot utlandet mens Orban og Fidesz snakker om å beskytte ungarske jobber og grundere.

Forstår ikke ungarerne

På en liten kaffebar i Budapest møter vi en ivrig Fidesz-tilhenger. Den unge kvinnen er kommentator i en ungarsk avis, har to små barn og suksess. Hun er med egne ord «virkelig skremt» over utsikten til fire nye år med sosialistene - og over å se sitt land delt på midten.

— Jeg kan simpelthen ikke forstå det. Jeg vet ikke hva som er skjedd. Alle jeg kjenner støtter Fidesz - hvem er det som stoler på sosialistene?

Alt er galt med den nåværende regjeringen, mener den unge kvinnen, som av hensyn til jobben ikke ønsker å oppgi sitt navn: - Finanspolitikken, utenrikspolitikken, manglende visjoner. Jeg kan ikke identifisere meg med sosialistene i det hele tatt. Det er skjedd en polarisering av Ungarn. Vi er delt i to, og jeg føler at kløften blir dypere. Det er blitt verre å strekke ut hånden og forstå den andre siden.

EU ikke nok

Også Laszlo Halpern, professor i økonomi, ser store utfordringer i et samfunn delt mellom de som mener EU-medlemskap var et mål i seg selv - og de som mener EU bare var startskuddet til mange flere reformer:

— Det har hersket en antakelse om at når vi ble EU-medlemmer, så hadde vi demokrati og markedsøkonomi. Jeg er redd for at den prosessen tar mye lenger tid. Jeg tror det vil være tjenlig å si til offentligheten: Vi er nødt til hele tiden å finne de mest effektive løsningene. Vi trenger ikke kalle det reform. Men vi er stadig bakpå når det gjelder helse, utdanning - alt det hjemlige, som EU ikke stiller krav til.