Ojeda er mannen som den 22. august festet en pose med en papirlapp til boremaskinen som nådde frem til gruvearbeiderne, hvor han skrev at alt sto bra til med mennene.

Da redningsmannskapene klarte å trenge gjennom 688 meter med fjell ned til et spesialbygd rom der arbeiderne i kobber— og gullgruven ved Copiapo søkte tilflukt da gruvegangen kollapset, festet Ojeda en lapp på enden av boret.

Her ga han beskjeden alle hadde ventet på: «Vi er i god behold alle 33 i tilfluktsrommet», skriver Aftenposten.no.

17 dager uten livstegn Det hadde det gått 17 dager uten livstegn fra mennene siden gruven nord i Chile raste sammen 5. august.

Beskjeden fra gruvedypet kom derfor idet de fleste eksperter hadde begynt å gi opp håpet om at arbeiderne ville bli funnet i live, og førte til enorme jubelscener blant de mange pårørende som hadde tatt stilling oppe ved gruveinngangen.

Siden har redningsmannskapene jobbet døgnet rundt med å bore seg ned til mennene som var fanget 700 meter under bakken. Og onsdag var det altså klart for nye jubelscener.

Viftet med flagget 46 år gamle Ojeda var sjuendemann som ble hentet opp fra gruven onsdag. Han var et eneste stort smil da han klokken 10.36 norsk tid steg ut av redningskapselen, og klemte sin stedatter og sin niese som ventet utålmodig, før han viftet med det chilenske flagget.

46-åringen, som skal være enkemann, har nyreproblemer, og blir nå tatt hånd om av helsepersonell.

Fløyet til sykehus Flere av gruverabeiderne som er reddet opp er nå fløyet med helikopter til et sykehus i Copiapo. De første legerapportene tyder på at mennene har sluppet fra månedene i gruvedypet uten å pådra seg alvorlig sykdom eller større skader, skriver BBC.

Utenfor sykehuset venter horder av journalister og tilskuere på å få et glimt av gruvearbeiderne.

På ferden opp til overflaten i den trange redningskapselen er gruvearbeiderne iført dresser som er designet for astronauter.

Dressene overvåker mennenes hjerteslag, åndedrett, temperatur og oksygenopptak.

Ifølge representanter for redningsmannskapene er de aller første mennene som ble heist opp fra gruven blant de psykisk mest stabile og mest erfarne gruvearbeiderne, i tilfelle noe skulle gå galt under redningsoperasjonen.