Hamas ønsker straks å innlede forhandlinger med Fatah og andre partier om en koalisjon, ifølge Hamas-lederen Ismail Maniya. Men det avtroppende Fatah-partiet viste ingen umiddelbar interesse for slike koalisjonsforhandlinger.

Dermed kan det være duket for mye politisk tautrekking før det avtegner seg et klart bilde av hvem som til slutt flytter inn i de enkelte regjeringskontorene i Ramallah på Vestbredden.

– Vi tapte valget, nå vil presidenten be Hamas ta over, sa palestinernes forhandlingsminister Saeb Erekat da valgresultatet var klart torsdag.

Hamas fikk over 50 prosent av stemmene og får 76 av de 132 plassene i den lovgivende forsamlingen, mens Fatah får 43. Hamas er likevel innstilt på å invitere de avtroppende makthaverne til samarbeid.

Yasser Arafats gamle Fatah-parti har styrt de palestinske områdene på Vestbredden og Gazastripen siden deler av territoriene fikk delvis selvstyre etter at Osloavtalen ble undertegnet i 1993.

– Må forhandle

– Vi vil nå forhandle med Abu Mazen (president Mahmoud Abbas) og andre partier om etablering av en ny regjering, sa Hamas-leder Ismail Haniya på en pressekonferanse i Gaza by torsdag, da det var klart at den islamistiske bevegelsen hadde vunnet onsdagens valg.

Palestinernes president Mahmoud Abbas, som selv tilhører Fatah, godtok torsdag avskjedssøknaden fra statsminister Ahmed Qurie, og sa samtidig at valgresultatet må respekteres.

Hamas-leder Ismail Haniya ber også USA respektere valgresultatet.

– Jeg ber den amerikanske regjeringen om å respektere det palestinske folkets vilje og resultatet fra valget. Hamas skal ikke arbeide alene, men sammen med de andre gruppene som representerer det palestinske folket, sa Hamas-lederen.

USA gjorde det torsdag klart at landet ikke vil ha noe med Hamas å gjøre så lenge Hamas fastholder målet om å utslette Israel eller fortsetter sin væpnede virksomhet.

Israelsk krisemøte

Israels fungerende statsminister Ehud Olmert innkalte torsdag sine sikkerhetsrådgivere til krisemøte etter det palestinske valget.

Valgseieren for radikale Hamas og utsiktene til å få en Hamas-dominert palestinsk regjering er den største krisen Olmert møter siden han overtok som fungerende statsminister for tre uker siden.

Olmert innkalte toppoffiserer i hæren og sikkerhetstjenesten samt sentrale regjeringsmedlemmer som forsvars— og utenriksministeren til et møte torsdag for å diskutere situasjonen som har oppstått.

Den politiske situasjonen i Israel er også uavklart ettersom Ariel Sharons nye sentrumsparti har svekket de to gamle hovedblokkene i israelsk politikk, Arbeiderpartiet og Sharons gamle Likud-parti. Israelerne skal holde valg i slutten av mars.

Overraskende seier

Meningsmålinger og tidligere lokalvalg bar bud om at Hamas ville komme til å utfordre Fatah ved onsdagens valg, men det kom likevel som en overraskelse at den islamske bevegelsen gikk hen og vant valget.

En talsmann for Fatah forklarte resultatet med at mange benyttet anledningen til å protestere mot korrupsjon og vanstyre i de palestinske territoriene.

13 år etter at Osloavtalen skulle gi palestinerne en bedre hverdag, er levekårene, særlig på Gazastripen, dårligere enn noen gang.

Det palestinske valget gikk rett og riktig for seg, fastslår USAs tidligere president Jimmy Carter på vegne av internasjonale valgobservatører.

– Disse valgene var fullstendig trygge, rettferdige og frie for voldelige episoder. Med unntak for (de israelske) restriksjonene i Øst-Jerusalem, har valgprosessen vært åpen, sa Carter på en pressekonferanse i Jerusalem torsdag.

Sammenstøt

Flere personer ble skadd i sammenstøt mellom tilhengere av Hamas og Fatah ved den palestinske parlamentsbygningen i Ramallah torsdag, ifølge øyenvitner.

Det ble meldt om skyting ved bygningen, men det er uklart om de to som ble skadd ble truffet av skudd. Ifølge enkelte meldinger kastet de to grupperingene stein mot hverandre.

Hamas-tilhengere forsøkte å heise det grønne Hamas-flagget ved inngangen til bygningen til den palestinske lovgivende forsamling. Tilhengere av Fatah, som hittil har regjert i de palestinske områdene, forsøkte å hindre Hamas-tilhengerne.

FEIRER: Hamas-tilhengere på Vestbredden og Gazastripen strømmet ut i gatene torsdag for å feire seieren i det palestinske valget. For første gang har Hamas fått større oppslutning enn det gamle Fatah-partiet i et demokratisk palestinsk valg.
SCANPIX
OPPDATERT: En palestiner følger med på radio etter hvert som det ble klart at den islamske Hamas-bevegelsen vant en overraskende seier i det palestinske valget.
SCANPIX
SAMMENSTØT: To palestinere skal ha blitt såret i et sammenstøt mellom tilhengere av Hamas og Fatah ved bygningen til den lovgivende forsamling i Ramallah torsdag kveld. På bildet blir en av de sårede hentet ut gjennom et ødelagt vindu. Sammenstøtet startet da Hamas-medlemmer heiste et grønt Hamas-flagg ved inngangen til bygningen.
SCANPIX