I en erklæring fra organisasjonen fredag ble det ikke satt noen betingelser for å innstille operasjonene eller sagt noe om hva som kan føre til at de blir gjenopptatt.

— Hamas forbeholder seg retten til å videreføre motstandskampen mot okkupasjonen og svare på israelske forbrytelser, sa Hamas-lederen Saed Sayam.

Beslutningen om å stanse selvmordsaksjonene inntil videre ble tatt på et møte mellom Hamas-ledere og representanter for Yasser Arafat selvstyremyndighet natt til fredag.

Selvmordsaksjonene har ofte kommet i kjølvannet av israelske likvidasjoner av palestinske aktivister.

Tenåring drept

En palestinsk 17-åring ble drept i Gaza fredag, da han havnet i skuddlinjen mellom israelske soldater og militante palestinere som forberedte et bombekasterangrep mot en jødisk bosetting i den nordlige delen av Gazastripen. 25 andre personer ble drept i skuddvekslingen, og fem Hamas-medlemmer ble arrestert.

Sammenstøtet skjedde etter et døgn der begge parter åpenbart forsøkte å opprettholde en våpenhvile for å roe situasjonen i de israelskokkuperte områdene i Gaza og på Vestbredden.

Israel avviser

Israel avviste fredag en resolusjon fra FNs hovedforsamling, der det blir tatt til orde for at det må utplasseres internasjonale observatører i de okkuperte områdene for å beskytte den palestinske befolkningen.

— Israel kan bare avvise en slik resolusjon, som har til hensikt å avlede oppmerksomheten fra behovet for å bekjempe terrorisme, sa Yaffa Ben Ari i det israelske utenriksdepartementet.

— Den ensidige resolusjonen kan ikke bidra til noe annet enn å skade sjansene for en fredelig løsning, sa han.

FN fordømmer

Resolusjonen ble vedtatt av et overveldende flertall i Hovedforsamlingen natt til fredag. Den fordømte de israelske angr epene mot mål i de selvstyrte palestinske områdene, og samtidig ba flertallet Israel om å gjøre slutt på okkupasjonen av palestinsk-kontrollerte områder.

Resolusjonen ble vedtatt med 124 mot seks stemmer, deriblant USAs og Israels, mens 25 land unnlot å stemme, deriblant Norge.

Resolusjonen fordømmer terrorhandlinger fra begge sider av konflikten i Midtøsten, og krever at internasjonale observatører får reise inn i de israelskokkuperte områdene.

Viktig part

Resolusjonen slo også fast at den palestinske selvstyremyndigheten er en viktig part i fredsforhandlingene, men resolusjonen er ikke bindene. Slike bindende vedtak er det bare FNs sikkerhetsråd som kan gjøre.

Hovedforsamlingen omfatter alle FNs 189 medlemsland og kom sammen i et spesielt innkalt møte etter at USA la ned veto mot en lignende resolusjonstekst i sikkerhetsrådet.

Etter Israels militære angrep på den palestinske selvstyremyndigheten, og uttalelsen om at palestinernes president Yasser Arafat er «irrelevant», understreket Hovedforsamlingen at Arafats administrasjon forblir en «uunnværlig og berettiget part i fredsforhandlingene».

Resolusjonen slo også fast at de israelske bosettingene på palestinsk område er ulovlige og til hinder for fred.

(NTB)

TI DREPT I AKSJON: Politimann etter aksjon mot den israelske bosettingen Emmanuel inne på palestinsk område på Vestbredden. Foto: AP