Islamistbevegelsen Hamas og mer moderate Fatah ble tirsdag etter flere uker med harde forhandlinger enige om å slutte seg til et dokument utformet av ledende palestinere som sitter i israelsk fangenskap. Ytterliggående Islamsk hellig krig (jihad) avviser dokumentet.

Den palestinske statsministeren Mahmoud Abbas’ nære medarbeider Rawhi Fattouh sa at avtalen om dokumentet formelt bli lagt fram senere tirsdag, og en Hamas-talsmann bekreftet ifølge den israelske avisen Haaretz at en avtale var klar. Palestinerne håper denne avtalen kan gjøre slutt på israelernes kvelende økonomiske straffetiltak.

Solana

– Avtalen mellom palestinerne kan være et godt tegn, men vi kan ennå ikke avgjøre hvor mye den er verdt, sier EUs utenrikssjef Javier Solana. Solana møtte statsminister Jens Stoltenberg i Oslo, men statsministeren kunne ikke si om avtalen vil bety at Norge gjenopptar direkte utbetalinger til den palestinske regjeringen.

Israelske talsmenn sa tirsdag ifølge avisen Jerusalem Post at dokumentet er «et indre palestinsk anliggende». De tilføyde at det ikke ser ut til å oppfylle verdenssamfunnets krav om at Hamas må ta avstand fra voldsbruk og formelt anerkjenne den jødiske staten. Israels statsminister Ehud Olmert sa at han fortsatt ønsker fredsforhandlinger med palestinerne.

Diplomater påpekte at det hersker betydelig forvirring om hva avtalen mellom Hamas og Fatah egentlig innebærer. Hamas-parlamentarikeren Salah al-Bardawil sa til nyhetsbyrået Reuters at den ikke betyr at islamistbevegelsen nå vil godta Israel som den ene halvparten av en såkalt tostatsløsning, der den andre halvparten skal være en egen palestinsk stat.

Kidnapping

Enigheten mellom Hamas og Fatah ble også delvis overskygget av kidnappingen av en israelsk soldat sist søndag. – Soldaten Gilad Shalit er krigsfange, og 9.000 palestinere sitter som krigsfanger hos israelerne, sa Hamas’ nestleder Mousa Abu Mazourk tirsdag.

Abu Mazourk avviste spekulasjoner om at Hamas herjes av en splittelse mellom bevegelsens politiske og militære fløyer. Han tilbakeviste påstander om at lederen for Hamas’ politbyrå Khaled Masaal skal ha sagt at kidnappingen var en ren militær sak.

Bortføringen av Shalit fra et område nær Israels grense mot Gazastripen førte til at israelerne sendte store militære styrker til grenseområdet. De truet med å gå til aksjon hvis ikke Shalit ble satt fri, men tidlig tirsdag kveld hadde styrkene ennå ikke gått over grensen.

ENIGE: Islamistbevegelsen Hamas' øverste leder Khaleed Meshaal snakker med sin medarbeider Mohamad Nazzal i Damaskus. Hamas og den mer moderate palestinergruppen Fatah er blitt enige om et dokument som indirekte kan bety anerkjennelse av Israel. FOTO: SCANPIX
SKEPTISKE: Israels statsminister Ehud Olmert rådfører seg med sin stedfortreder Shimon Peres i nasjonalforsamlingen Knesset i Jerusalem. Israelerne stilte seg tirsdag kjølige til en ny avtale mellom Fatah og Hamas, som indirekte kan bety at de palestinske gruppene godtar Israels rett til å eksistere. EUs utenrikssjef Javier Solana stilte seg derimot avventende positiv til avtalen. FOTO: SCANPIX