President Mahmoud Abbas tok imot listen fra Ismail Haniyeh, 43-åringen som er nominert til statsminister, søndag kveld. Noe uventet ville Abbas ikke umiddelbart godkjenne listen over ministere, men sa i stedet at han vil legge den fram for PLOs sentralkomité på et møte som skal avholdes innen 48 timer.

– Deretter er det prosedyrer for å presentere regjeringen for den lovgivende forsamlingen, for diskusjon og godkjennelse, sa Abbas på en pressekonferanse, uten at han oppga noen dato.

Haniyeh holdt en annen pressekonferanse hvor han sa at samtalene med Abbas hadde vært vennlige og positive.

Abbas’ Fatah-bevegelse har avvist et regjeringssamarbeid med islamistiske Hamas, og søndag avslo også Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP) et tilbud om å bli med. Dermed måtte Hamas danne regjering alene.

Israel og USA regner Hamas som en terrororganisasjon, siden gruppen har stått bak flere selvmordsangrep, og er svært skeptiske til at Hamas vant valget.

– Israel kommer ikke til å ha noen kontakt med den palestinske terroristregjeringen, sa en israelsk tjenestemann søndag kveld.

Hamas har ikke anerkjent staten Israel.

Ingen navn

Haniyeh ville søndag ikke oppgi navn på noen av ministrene, men ifølge nyhetsbyrået Reuters går nesten halvparten av de 24 ministerpostene til Hamas. Resten vil være teknokrater eller uavhengige, og ett regjeringsmedlem vil være en palestinsk kristen. Fire ministere kommer fra Vestbredden, mens ti er fra Gazastripen, opplyser Haniyeh.

Utenriksminister blir ifølge Reuters Mahmoud al-Zahar (55), kjent som en ytterliggående Hamas-leder og lege av yrke. Han unnslapp så vidt med livet i behold et angrep på boligen hans i 2003, da en sønn og en livvakt ble drept.

Innenriksminister blir Saeed Seyam (47), som både har vært fengslet av israelske og senere palestinske myndigheter. Finansminister blir økonomen Omar Abdel-Razeq (50). Han har sittet i israelsk varetekt siden januar i år, men ble satt fri i uken som gikk.

Matkrise i Gaza

Samtidig som en regjering snart ser ut til å være på plass, øker den humanitære krisen i de palestinske områdene.

– Gazastripen er farlig tom for matvarer, og det finnes ikke mer mat som kan deles ut til de fattigste palestinske familiene, fastslår John Ging, som er direktør for FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, på Gazastripen.

– Hver dag bringer oss nærmere en humanitær katastrofe, sier Ging.

Det er mangel på hvete, mel, sukker, matolje og en rekke andre grunnleggende varer, samtidig som store mengder matvarer venter ved grenseposten Karni. Israel har stengt og åpnet den viktige grenseposten flere ganger de siste to månedene og begrunnet det med sikkerhetshensyn.

– Vi har tusener av tonn matvarer som venter ved Karni, sier Ging, som varsler at en akutt matvarekrise er nær forestående.

USA inviterte søndag til et møte for å drøfte matvarekrisen på Gazastripen. Israelske, palestinske, egyptiske og europeiske representanter er invitert til møtet sammen med USA. Møtet skal forsøke å gjøre slutt på striden om grenseposten, ifølge en talsmann for USAs ambassade i Israel.

BER GIVERNE FORTSETTE: Hamas' påtroppende regjeringssjef Ismail Haniyeh fotografert under en pressekonferanse i Gaza by lørdag. Han ba utenlandske givere om ikke å kutte ut støtten til palestinerne når en Hamas-regjering overtar den palestinske selvstyremyndigheten. FOTO: SCANPIX