Hamas og andre militante grupper på Gazastripen går med på en umiddelbar våpenhvile, og de gir Israel en uke på å trekke seg ut av området.

Det bekrefter nestleder i Hamas, Mussa Abu Marzuq, fra sitt eksil i Syrias hovedstad Damaskus.

– Hamas og andre grupper kunngjør en våpenhvile som trer i kraft umiddelbart. Israel får en uke på seg til å trekke seg ut, sier det høytstående Hamas-medlemmet Ayman Taha.

Han er en av flere palestinske representanter som er i Kairo der de deltar i de egyptiskledede forhandlingene om våpenhvile.

Hamas krever også at Israel åpner alle grenseoverganger mellom Gazastripen og Israel slik at mat og andre varer kan komme inn til et trengende palestinsk folk.

Israel iverksatte sin ensidige våpenhvile natt til søndag, men besvarte et rakettangrep fra Gazastripen søndag morgen. Det kom også til flere skuddvekslinger mellom israelske soldater og palestinske grupper.


Les også:

Tror ytterliggående i Hamas er skjøvet til side

Røde Kors sender friske mannskaper

Mange lik hentes ut av ruinene

– Vi orker ikke en ny intifada

FN-sjef: Håper våpenhvilen holder

Ingen tidsplan

Israel sa tidligere søndag at landet ikke ville oppgi noen tidsplan for tilbaketrekning fra Gazastripen før Hamas og andre militante grupper gikk med på våpenhvile.

Kunngjøringen fra Hamas, Islamsk hellig krig og andre militante palestinske grupper kom samtidig som europeiske og arabiske ledere samlet seg til toppmøte i Sharm-el-Sheik for å diskutere situasjonen i Gaza og gi sin støtte til fredsforhandlingene.

Palestinernes president Mahmoud Abbas gjentar samtidig kravet om at en internasjonal fredsbevarende styrke må utplasseres på Gazastripen «for å beskytte det palestinske folket».

Obama raskt ute

USAs påtroppende president Barack Obama var raskt ute med å hilse våpenhvilen på Gazastripen velkommen.

– Obama vil gjøre det han kan for å hjelpe israelerne og palestinerne med å få til en fredelig løsning på Gazastripen, sier Obamas talskvinne, Brooke Anderson.

Hun legger til at den påtroppende presidenten vil uttale seg mer om situasjonen i Midtøsten etter presidentinnsettelsen førstkommende tirsdag.

Drept søndag

En 20 år gammel palestinsk mann ble skutt og drept av israelske soldater sør på Gazastripen søndag.

Mannen ble drept under skuddveksling mellom israelske soldater og militante palestinere like ved Khan Younis sør i den palestinske enklaven tidlig søndag morgen, opplyser palestinske sykehuskilder.

Ifølge kildene var mannen sivil, og ikke medlem av en militant gruppe. Han hadde skuddskader i brystet, og døde senere av skadene. Han ble dermed det første dødsofferet etter at Israel innledet sin ensidige våpenhvile natt til søndag.

Våpenhvilen vurderes

Israels statsminister Ehud Olmert sier søndag morgen at den ensidige våpenhvilen nå vurderes minutt for minutt.

– Regjeringens beslutning om våpenhvile tillater likevel Israel å svare på angrep dersom våre fiender på Gazastripen fortsetter sine angrep. I dag morges så vi igjen av våpenhvilen er skjør, og at den må vurderes minutt for minutt.

— Traff utskytningsrampe

Israelske jagerfly bombet en rakettutskytingsbase nord på Gazastripen søndag formiddag, etter at fem raketter ble avfyrt fra Gazastripen mot Sør-Israel en times tid tidligere.

– Vi traff utskytingsrampen som avfyrte rakettene mot Israel, sier en israelsk militærtalsmann.

De palestinske rakettene slo ned like utenfor den israelske byen Sderot. Ingen personer kom til skade i dette angrepet.

Første angrep

Rakettangrepet var det første etter at Israel innledet en ensidig våpenhvile natt til søndag. Israel har tidligere varslet at rakettangrep fra Gazastripen vil bli besvart, til tross for våpenstillstanden.

Sekunder etter at israelsk radio meldte at rakettalarmen hadde gått, opplyste en reporter fra den israelske TV-stasjonen Channel 10 som er i Sderot, at han hadde hørt to eksplosjoner.

Tidligere på søndagsmorgenen ble det meldt om skuddveksling mellom israelske soldater og militante palestinske opprørere like ved flyktningleiren Jabalya utenfor Gaza by.

VÅPENHVILE: Etter vel tre uker med krig går islamistgruppen Hamas med på våpenhvile og krever at Israel trekker seg ut av Gazastripen innen en uke.
SUHAIB SALEM
ANGREP: Raketter ble skutt fra Gazastripen mot Israel i morgentimene.
BAZ RATNER
ERKLÆRTE VÅPENHVILE: Israels statsminister Ehud Olmert og forsvarsminister Ehud Barak.
PAUL HANNA
RASKT UTE: USAs påtroppende president var raskt ute med å hilse våpenhvilen velkommen. Han vil uttale seg mer om situasjonen i Midtøsten etter at han er innsatt som president tirsdag.
JASON REED