EYSTEIN RØSSUM

— M/T «NCC Mekka» har gått med ulike typer kjemikalier. Nå var det hovedsakelig etanol i tankene, sier Ole-Johan Haahjem i Odfjell ASA.

En 47 år gammel filippinsk sjømann omkom etter eksplosjonen utenfor kysten av Brasil fredag kveld, norsk tid. En annen lå i går med store brannskader på sykehus i Brasil. Tilstanden til 45-åringen var kritisk. Begge sjølfolkene var en del av dekksbesetningen, og oppholdt seg like ved tanken som eksploderte.

Skipet har et mannskap på 27, og kaptein om bord er Jan Kåre Næss fra Bergen. Også overstyrmannen og maskinsjefen er norske. En av sjømennene er latvisk, resten filippinere.

Pågikk rengjøring

Det er bare tre måneder siden en katastrofe rammet Odfjell sist, da kjemikalietankeren «Bow Mariner» eksploderte og sank utenfor østkysten av USA 28. februar. 21 av mannskapet omkom, bare seks ble reddet.

— Vi har nå hatt to alvorlige ulykker på kort tid. Det har satt oss kraftig tilbake, etter mange år med en svært god ulykkesstatistikk, sier Haahjem.

Også «Bow Mariner» var lastet med industriell sprit.

— Vi vet ennå ikke årsaken til den siste ulykken. Det pågikk rengjøring av tanker, som forberedelse til at det skulle tas om bord ny last i neste havn. Men nøyaktig hva som har skjedd, vet vi ennå ikke, sier Haahjem.

Også på «Bow Mariner» pågikk det rengjøringsarbeid rett før det smalt. Men Haahjem kan ennå ikke si om det kan finnes en sammenheng mellom de to ulykkene.

— Vi tror ikke at det er snakk om en systemfeil. Det er to helt ulike skip, og det var ulike typer stoff som var blitt losset fra tankene som skulle rengjøres. Men dette må undersøkes nærmere i etterforskningen, sier Haahjem.

Inspisert i januar

M/T «NCC Mekka» ble bygget i Norge i 1995, og er eid av et saudiarabisk selskap. Odfjell ASA har leid båten siden 90-tallet, og står for driften av skipet. Det seiler under norsk flagg, og rederiet bad i går sjøfartsinspektør John Ramsøy i Bergen om å avholde norsk sjøforklaring i Rio de Janeiro. Det skjer kanskje allerede i neste uke.

Skipet lå i går ankret opp rett utenfor Rio de Janeiro.

Båten ble sist inspisert av US Coast Guard i januar. Da ble det ikke funnet noen mangler ved båten.

Etterforskningen av «Bow Mariner»-ulykken pågår fortsatt, i regi av US Coast Guard og myndighetene i Singapore, der skipet var registrert.

— Vi har ennå ikke fått noen konklusjoner, men håper disse vil være klare om ikke altfor lenge, sier Haahjem.

NY ODFJELL-ULYKKE: Akkurat som på «Bow Mariner» pågikk det rengjøring av tankene da det eksploderte om bord på M/T «NCC Mekka» fredag kveld. En sjømann omkom, en annen ligger hardt skadd på sykehus i Brasil.