JAN TYSTAD

Det kom også frem at dr. Kelly hadde lov å informere media.

Tony Blairs talsmann kalte dr. Kelly en «Walter Mitty» («bløffmaker»). Terence Taylor, som er president for det anerkjente forskningsinstituttet International Institute for Strategic Studies, kalte den avdøde dr. Kelly en eminent vitenskapsmann og utrolig imponerende ekspert på Iraks illegale våpenprogram.

Høringen startet i går i den sivile høyesterett Royal Court of Justice i London.

Terence Taylor snakket med David Kelly fire dager før han tok sitt eget liv. Kelly hadde da virket «helt normal» og fortalt Taylor at hans høyeste ønske var å reise tilbake til Irak. De to avtalte å møtes hos familien Kelly 20. juli.

På telefonen hadde de diskutert planene for en undersøkelsesgruppe av eksperter som skulle sendes til Irak. Dr. Kelly regnet med at han ville bli sendt dit. Han var med andre ord ganske aktiv og engasjert bare noen dager før han døde.

Statsministerens kontor har forsøkt å redusere våpeneksperten Kellys rolle. Han er blitt fremstilt som en «ubetydelig» våpenekspert uten tilgang til hemmelige dokumenter. Dette ble tilbakevist av forsvarsdepartements personalsjef Richard Hatfield som opplyste under høringen i går at dr. Kelly hadde adgang til hemmelige dokumenter og at han hadde tillatelse til å informere media. Det siste var helt ukjent og forklarer dr. Kellys rolle. Han var ingen lettvekter, slik Statsministerens kontor har ønsket å fremstille ham.

Personalsjef Hatfield opplyste at Kelly hadde anledning til å informere pressefolk om tekniske forhold, men ikke om politiske. Med andre ord han kunne forklare hva slags våpen Irak sannsynligvis hadde, hvordan de virket og hvordan de kunne skjules.

Hatfield kritiserte Kelly for å ha gått lenger og informert om «politiske vurderinger». Og mente at dette var et «brudd på statsansattes taushetsplikt». Han hadde hatt flere samtaler med dr. Kelly og de var begge klar over at navnet hans ville lekke ut.