Både pyton— og boaslanger, samt flere snoker, ble funnet i boligen i bergensområdet. Den lengste var på anslagsvis to meter, anslår veterinær Per-Arne Ludvigsen ved Mattilsynet i Bergen.

Tomme terrarier

– Jeg kan ikke huske at det tidligere er gjort et så stort beslag av ulovlige reptiler, sier Ludvigsen. Alle slangene ble avlivet.

Razziaen ble gjort torsdag i forrige uke. Politiet gjorde funn i boligen som førte til en ny aksjon på to ulike adresser onsdag. Men da var det ingen krypdyr å se.

– Det er grunn til å tro at eierne er blitt varslet på forhånd. Det ble gjort funn av tomme terrarier (glasskasse for krypdyr, journ.anm.) på den ene adressen, så det er nærliggende å tro at dyrene er blitt fjernet, sier Ludvigsen.

Jourhavende jurist i Hordaland politidistrikt, Ole Bjørn Mevatne, sier to personer er siktet etter aksjonen onsdag.

Kan straffes med fengsel

– Det er alltid en mulighet for at dyrene kan ha blitt flyttet, uten at vi vet det sikkert, sier Mevatne. Han kan ikke svare på hvorfor det gikk seks dager før politiet slo til igjen.

Ifølge Mevatne kan ulovlig slangehold i enkelte tilfeller straffes med fengsel, avhengig av omfang og hvordan dyrene er blitt holdt.

Alle de 23 slangene ble avlivet etter at Akvariet i Bergen avslo å ta hånd om dem. Direktør Kees Ekeli sier til bt.no at slangene er så vanlige at Akvariet ikke var interessert i dem.

De siste dagene har det gått flere rykter om aksjonen på reptilweb, et nettsted for krypdyr-entusiaster. Flere har oppfordret reptileiere om å flytte dyrene dersom de tror at politiet kan være på sporet.

Talsmann for reptilweb, Vålen Gånev, vil ikke svare på om det er det som har skjedd i dette tilfellet. Han mener forbudet mot reptiler er meningsløst.

Glad i krypdyr

– Mange friske dyr blir avlivet helt uten grunn. Loven er 30 år gammel, og ingen spør om vi egentlig trenger dette forbudet. Mange politifolk synes også forbudet er tåpelig, og har unnlatt å beslaglegge reptiler de har kommet over. Men de er under press fra Mattilsynet, mener Gånev.

Han sier han selv har fått beslaglagt gekkoer og frosker for 50.000 kroner.

– Det er mange som blir glad i dyrene sine. Jeg har savnet å ha reptiler helt siden jeg ble tatt. Det er det samme som for hundeeiere: Hvis man liker hunder er det vanskelig å ikke kunne holde en, sier Gånev, som ikke vil svare på om han har ulovlige dyr nå.

Per-Arne Ludvigsen i Mattilsynet sier til bt.no at det ikke er noe som tyder på at reptil-forbudet står for fall.

– Vi er redde for at de skal få fotfeste i norsk natur. Mange steder i Europa er slike dyr blitt en plage, og enkelte steder har de etablert seg i ventilasjonsanlegg. Mange av eierne klarer heller ikke å ta seg av dyrene. Ofte blir de utsatt for vanstell, sier Ludvigsen. Han understreker at de 23 slangene som ble beslaglagt denne gangen var godt holdt og friske og fine.

Ifølge Ludvigsen er landskilpadden det eneste reptilet som kan holdes lovlig i Norge – og da bare etter søknad.

– Da må man legge ved legeattest hvor det går frem at man er allergisk mot pelsdyr. Vi får et par-tre slike søknader i året, sier han.

Hva mener du om krypdyrforbudet? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Slangeelskeren i Bergen hadde skaffet seg 23 eksemplarer, deriblant en pytonslange som denne. Nå er alle avlivet.
Martinsen, Anders (ARKIV)