— Det har vært veldig traumatisk for henne, forteller psykolog Kjell Bjørgvin Nilsen som for tiden bor i Bergen.

Han er en av syv som driver skolen som Åse Midtveit jobbet på i Port-au-Prince. Skolen ligger ifølge Nilsen en mil fra der jordskjelvet gikk, i et slumområde som heter Delmas.

— Jeg hadde telefonkontakt med Åse Midtveit i natt, sier Nilsen.

Åse Midtveit fra Hamar har jobbet frivillig med frisøropplæring ved skolen siden midten av oktober 2009. Det var meningen at hun skulle reise hjem i slutten av januar.

Ble slengt ut av skolen

Midtveit var på jobb inne i skolen da jordskjelvet gikk.

— Hun fortalte meg at de løp ut av skolen da de merket skjelvet. Da hun kom til utgangen ble hun kastet ut av bygningen. Hun traff en smijernsport og fikk et dypt kutt i pannen. Kuttet fikk hun sydd da hun kom seg over til den Dominikanske republikk i morges, sier Nilsen.

Lever i uvisshet

Midtveit fortalte Nilsen at hun og de andre ansatte ved skolen må ha hatt englevakt. Skolen var det eneste huset som sto igjen i området etter jordskjelvet.

— Hun fortalte meg at alle husene rundt skolen ligger i ruiner og at hele byen er borte, sier Nilsen.

Skolen Petit Troll har normalt 135 elever i alderen fire til 21 år. Da jordskjelvet gikk var alle barna dratt hjem fra skolen. Det var kun lærere og ansatte igjen.

— Åse fortalte meg at alle de ansatte som var på skolen klarte seg, men at hun er mer usikker på hvordan det står til med barna og familiene deres. Ifølge henne er det ingen hus igjen i området der barna og familiene bor, sier Nilsen.

Lærere og ansatte jobber nå på spreng med å finne barna og familiene som er knyttet til skolen.

Sterke historier

Lederen for skoleprosjektet, Ingvill Konradsen Ceide, snakket ifølge Nilsen med en av de lokale ansatte i natt.

— Han fortalte henne at det første som møtte han da han kom ut av skolen etter jordskjelvet var en tre år gammel gutt med avrevet hånd og en kvinne med brukket rygg. Han klarte å bære disse to personene med hjelp av andre til det som er igjen av det lokale sykehuset, fortsetter Nilsen med tårer i øynene.

Sjokkerende opplevelse.

Kjell Bjørgvin Nilsen fikk vite om jordskjelvet gjennom en bekjent som lurte på om han var på Haiti.

— Jeg kom hjem for en måned siden etter å ha jobbet ved skolen i en måned. Da sto byen, nå er den ikke lenger der, sier Nilsen.

Nilsen har selv vært i Port-au-Prince elleve ganger og kjenner alle som er knyttet til skolen.

— Jeg er fremdeles i sjokk. Jeg har ikke sovet i hele natt, sier han.

Nilsen har fått telefon fra bekymrede faddere som lurer på hvordan det står til med fadderbarna deres.

— Foreløpig vet vi ikke om de fremdeles er i live, sier han.

Midlertidig nødsentral

Mens han sitter og forteller tikker det inn nye meldinger om Haiti i innboksen hans på Facebook. Han blir stille. Tårene begynner å trille. Så fortsetter han.

— Det står at 300 mennesker nå har samlet seg rundt skolen for å få hjelp, sier han.

Nå håper han at nordmenn kan være solidariske å hjelpe. De ansatte ved skolen har opprettet en nødsentral på skolens område for å hjelpe de overlevende.

— Vi prøver nå å samle inn penger til mat og vann og til den midlertidige nødsentralen på skolen. Alle som vil hjelpe oss kan gå inn på www.prosjekthaiti.no, sier Nilsen til bt.no.

Vegar Valde, Bergens Tidende
UVIRKELIG: Kjell Bjørgvin Nilsen er fremdeles i sjokk etter jordskjelvet. Her er han på besøk på skolen Petit Troll i mai 2009. FOTO: PRIVAT