Gyurcsany angriper opposisjonen i Ungarn

Ungarns statsminister Ferenc Gyurcsany angrep søndag det største opposisjonspartiet i landet for å ha samarbeidet med høyreradikale grupper under demonstrasjonene mot ham.

– Vi kan ikke ha og vi kan ikke tillate samarbeid med dem som avviser det demokratiske fundamentet i den tredje ungarske republikken, sa Gyurcsany på et møte med venstreorienterte lokale ledere i Budapest søndag.

– Dette er ikke bare en tragedie for den ungarske høyresiden, men også for det ungarske demokratiet, sa regjeringssjefen.

Demonstrasjonene, som har vart i en uke, ble utløst av at et opptak hvor Gyurcsany sa at han løy for å bli gjenvalgt i april, ble lekket ut og offentliggjort for en uke siden.

De som står bak demonstrasjonene foran nasjonalforsamlingen, representerer ulike høyreradikale grupper. I tillegg til å kreve Gyurcsanys avgang, fremmer de også en rekke andre krav, blant annet at hele regjeringen må gå av, og at grunnloven må forkastes.

Lørdag samlet rundt 40.000 mennesker seg utenfor nasjonalforsamlingen, men i motsetning til tidligere i uken gikk demonstrasjonen denne dagen fredelig for seg.

Den sosialistiske statsministeren lovte søndag å gjennomføre den økonomiske hestekuren i Ungarn som planlagt for å få kontroll over landets galopperende budsjettunderskudd.

DAMIR SAGOLJ