For å gjøre front mot den omstridte Jean-Marie Le Pen oppfordrer omtrent alle ledere på venstrefløyen velgerne til å stemme på Jacques Chirac.

Under de siste dagenes demonstrasjoner har et tilbakevendende slagord vært «stem på en svindler (Chirac) i stedet for en fascist (Le Pen)», og mange har uttalt at de vil møte opp i valglokalet kledd i gummihansker eller med en klype på nesen for å uttrykke sitt ubehag med valget.

Men det er ikke lovlig. Franske valgmyndigheter advarer mot at de vil annullere stemmegivningen til alle som forsøker å agitere inne i selve valglokalet. Som en valgfunksjonær sa i tv-nyhetene på France 2 i går, er et demokratisk valg i Frankrike — ennå - ikke blitt teaterstykke.

Andre runde betegnes mer og mer som en folkeavstemning for og imot Le Pen. Med bruk av en omvendt logikk er venstrefløyens synspunkt at jo flere stemmer Chirac får, jo mindre kan han oppfatte seieren som en personlig suksess. Venstrefløyen mobiliserer allerede nå velgerne til det påfølgende parlamentsvalget. Lykkes det, risikerer Frankrike i juni å bli kastet ut i enda fem år med en borgerlig president og en sosialistisk regjering, en politisk uklar situasjon som var en del av bakgrunnen for Le Pens suksess.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende