På forhånd var det de to filmene «The Queen» fra Storbritannia og «Bobby» fra Hollywood som var de største favorittene, men til sjuende og sist var det altså den kinesiske filmen «Sanxia Haoren» («Stilleben») med regissør Jia Zhang-ke som gikk av med seieren.

«Sanxia Haoren» handler om hvilken påvirkning Tre kløfter-demningen i Kina har hatt på innbyggernes liv og hvordan de har taklet de enorme endringene den har medført.

– Jeg ønsker å takke alle som har hjulpet meg med å lage denne filmen. Takk også til juryen, sa den 36 år gamle regissøren i sin takketale.

Den britiske skuespilleren Helen Mirren fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolletolkning av dronning Elizabeth i «The Queen».

– Jeg er kun en liten del av filmens DNA, sa 60 år gamle Mirren da hun mottok prisen på filmfestivalens gallafest lørdag kveld.

«The Queen» med Stephen Frears som regissør har fått mye skryt både fra kritikere og publikum i Venezia. Helene Mirren spiller rollen som dronning Elizabeth som sliter med å forstå britenes reaksjon på prinsesse Dianas død i en trafikkulykke i Paris i 1997.

Prisen for beste mannlige skuespiller gikk til amerikanske Ben Affleck for sin rolle i «Hollywoodland». Filmen handler om mannen som var den første som spilte Supermann i en kinofilm, George Reeves.

Affleck deltok ikke på prisutdelingen lørdag kveld, men sa i en beskjed til publikum at han føler seg «overrasket, smigret og beæret».

I fjor vant Ang Lees «Brokeback Mountain» den gjeve prisen på verdens eldste filmfestival.