Bortsett fra en enkelt høylytt forbannelse av USA forholdt Zacarias Moussaoui seg taus da rettssaken mot ham startet. 12 jurymedlemmer skal avgjøre om han var en brikke i 11. septemberaksjonen og derfor bør straffes med døden.

37-årige Moussaoui lytter til vitnene og ser på videoopptakene mens han stryker seg gjennom skjegget. Av og til går det et lite, foraktelig smil over ansiktet under den hvite, heklede kalotten.

Uinteressert i landing

Tiltalte røpet ingen følelser da juryen i grusomme detaljer ble minnet om terroraksjonene, der 3000 omkom i New Yorks World Trade Center og i Pentagon utenfor Washington DC.

Han lyttet uten å fortrekke en mine da hans tidligere flyinstruktør fra Oklahoma fortalte at den grovbygde mannen hadde vært en middelmådig elev, men at han med mer trening nok kunne ha fått sertifikat.

Så langt rakk imidlertid aldri Moussaoui. Hans merkelige oppførsel og manglende interesse for å lære hvordan et fly skulle landes, førte til arrestasjon knapt en måned før al Qaida slo til.

«Skyldig»

I april i fjor erklærte Moussaoui seg skyldig på alle seks tiltalepunkter, men han hevder fortsatt at han ikke skulle ha vært med i septemberangrepet som flykaprer nr. 20.

Derimot hadde al Qaidas leder Osama bin Laden beordret ham til å styrte et fly inn i Det hvite hus ved en senere anledning. Det skjedde med en bemerkning om at Moussaoui skulle huske sin drøm.

Denne drømmen er kommet til å spille en vesentlig rolle i starten av rettssaken i Alexandria sør for Washington. I et fire timer langt videoopptak fortalte Faiz Bafana om sitt møte med Moussaoui i Malaysia i 2000.

Bafana var kasserer for terrorgruppen Jemaah Islamiyah, som er knyttet til al Qaida. Han forklarte at Moussaoui fortalte om sin drøm med en tilføyelse om at den var velsignet av Osama bin Laden.

På videoopptaket fikk tiltalte selv sjansen til å avhøre vitnet. Det førte til at han ble utpekt som mannen som hadde fortalt hvordan han skulle ramme Det hvite hus, og senere ba om 10.000 dollar, så planen kunne gjennomføres.

Han fikk imidlertid bare 1200 dollar så den malaysiske gruppen kunne bli kvitt det dens leder Hambali hadde betegnet som en «sprø kule». Hambali ble i 2003 fanget i Thailand.

Dødsdom?

For å få avsagt dødsdom, må aktor trekke en direkte forbindelse mellom Moussaoui og de 3000 menneskene som ble drept i 2001. I åpningsinnlegget hevdet aktor at angrepene kunne vært forhindret hvis Moussaoui hadde fortalt det han visste om al Qaidas planer.

Forsvarerne avviste påstand og henviste til at FBI på det tidspunkt visste mer om al Qaidas planer enn det Moussaoui gjorde, og de kunne ikke hindre kapringen av de fire flyene.

Forsvarerne hevder også at deres klient ikke hadde kjennskap til 11. septemberplanene og at han dessuten var alt for forvirret og ustabil til å kunne ha spilt noen rolle i en så omhyggelig planlagt og utført terroraksjon.

«Sinnsforvirret» flyger

Det er i den sammenheng Moussaouis drøm, som han selv bekreftet da han erklærte seg skyldig, er kommet til å spille en viktig rolle. Aktor hevder at han gikk på flyskole for å realisere drømmen.

Forsvarerne avviser dette og hevder at drømmen kun bekrefter at det dreier seg om en sinnsforvirret mann som dessuten var en elendig elev på flyskolen. Begge parter vil føre en rekke vitner de kommende dagene.

Zacarias Moussaoui har tidligere erklært at han med glede påtar seg rollen som martyr. Da han ble ført ut av rettssalen, hevet han en knyttet neve og ropte: «Gud forbanne USA».