Adelaide (NTB-AP-AFP): Hicks var den første terrortiltalte som ble dømt av de spesielle militærkommisjonene som er opprettet for Guantanamo-fangene. I mars erklærte han seg skyldig i tiltalepunktet om å ha støttet terrorister, i bytte mot en betydelig strafferabatt.

Hicks ble fløyet hjem til Australia i et regjeringschartret fly, ledsaget av politifolk og fangevoktere. Han skal sone de resterende sju månedene av straffen i Yatala-fengselet i hjembyen Adelaide.

Glad

En håndfull demonstranter ga Hicks en blandet mottakelse da han ankom fengselet hvor han skal sone i sikkerhetsavdelingen. Noen holdt et banner hvor det sto «David Hicks – politisk fange», mens én demonstrant bar en plakat med påskriften «Husk 11. september».

Advokaten hans forteller at 31-åringen var glad da flyet hans landet på australsk jord, og at det eneste han ønsker nå, er å bli en vanlig fange og sone ferdig straffen.

Den australske regjeringen har fått skarp kritikk for ikke å ha gjort mer for å få ham raskere hjem fra Guantanamo. Men utenriksminister Alexander Downer minner om at Hicks har innrømmet alvorlige forhold.

— Dette er en person som ikke bare reiste gjennom Afghanistan som ryggsekkturist og tilfeldigvis møtte noen fra al-Qaida og sa morn til dem. Dette er en som var aktivt innblandet i al-Qaida, sier Downer.

- Møtte bin Laden

Tobarnsfaren fra Adelaide som tidligere har jobbet med å flå kenguruer, skal ha tilstått at han i en periode trente sammen med al-Qaida i Afghanistan. Han møtte Osama bin Laden, fikk opplæring i geriljateknikk og deltok i kampene mot de amerikanskledede styrkene som invaderte Afghanistan høsten 2001.

Hicks ble tatt til fange i desember, og var en av de første terrormistenkte som ble overført til fangeleiren på Guantanamobasen.

Australierens advokat David McLeod sier Hicks har noen fysiske plager etter oppholdet på Guantanamo, men er mer bekymret for den psykiske helsen hans. Oppholdet i «den vestlige verdens mest beryktede fengsel» har satt sine spor, sier advokaten.

I forbindelse med avtalen om strafferabatt måtte Hicks gå med på ikke å uttale seg til media på tolv måneder, og erklærte også at han aldri ble behandlet i strid med loven i løpet av sine fem år i USAs varetekt.

David Hicks (i rødt) er tilbake på australsk jord.
STRINGER/AUSTRALIA