Persson er likevel mest urolig for at det kan oppstå uroligheter i Midtøsten. Hvis det smeller der, kan EU-toppmøtets dagsorden bli kastet om. Et nytt, blodig attentat kan gjøre alle uttalelser fra toppmøtet meningsløse.

Bush har med seg 700 Møtet i Göteborg er spesielt fordi også USAs president George W. Bush skal være med. Situasjonen i Midtøsten står høyt på dagsordenen.

Bush ankommer med sitt følge på 700 personer til et Göteborg der sperringene det siste døgnet er blitt stadig kraftigere, og spenningen stiger foran det største politiske møtet landet noengang har arrangert.

Norske pågrepet Sikkerheten har fått topprioritet. 30.000-40.000 demonstranter er ventet til Göteborg, og sikkerhetsopplegget rundt møtet overgår alle lignende tiltak tidligere.

Fire norske ungdommer og fem dansker mellom 20 og 30 år ble pågrepet tirsdag for å forberede demonstrasjoner.

De norske ungdommene ble pågrepet etter en melding om innbrudd i en leilighet.I leiligheten fant politiet demonstrasjonsutstyr som finlandshetter og fløyter. Etter avhør ble de ekspedert tilbake over grensen.

Grov sabotasje De fem danskene står overfor en alvorlig anklage. De er mistenkt for å ha planlagt grov sabotasje og grov mishandling under EU-toppmøtet. Svensk politi er tilbakeholdne med opplysninger av hensyn til etterforskningen. Ubekreftede meldinger går ut på at en av de pågrepne er journalist, og i så fall er spørsmålet om hun var akkreditert til toppmøtet.

Det er ikke kjent hvilke planer danskene skal ha hatt, men politiet har en teori om hva slags sabotasje det dreide seg om, ifølge anklager Thomas Ahlstrand.

— Sabotasje betyr at man finner på noe, ødelegger eller skader f.eks. vannforsyning, strømforsyning, samferdselsmidler eller kommunikasjonsmidler. Dette er sabotasje av det alvorlige slaget. Det handler ikke om å skjære over en telefonledning eller sperre en vei, men om en mer alvorlig inngripen i den allmenne ferdselen, forklarer Ahlstrand.

Anklagen om grov mishandling bunner i at politiet hevder at danskene har hatt utstyr som kan brukes som våpen og skade liv og helse. Politiet opplyste på en pressekonferanse at de ikke fant granater eller andre våpen på danskene da de ble pågrepet.

På spørsmål om det politiet har funnet kan gi personskade, svarte Ahlstrand "ikke direkte, men indirekte".NTB