Et par timer før redningsoperasjonen var ventet å starte, offentliggjorde chilenske myndigheter navnet på den første gruvearbeideren som skal reddes opp. Det blir 31 år gamle Florencio Avalos.

Avalos skal være valgt fordi han regnes som en av de sterkeste.

Trykket fra mediene er et skår i gleden for de pårørende mens redningsaksjonen for de 33 gruvearbeiderne i Chile nærmer seg med stormskritt. Nervøsiteten er til å ta og føle på blant pårørende, pressefolk og myndighetspersoner som befinner seg i Håpets leir, som området over den nordchilenske gruva er døpt.

— Akkurat nå er jeg rolig, selv om jeg fortsatt er svært nervøs. Jeg håper ikke at nervene svikter meg når redningsoperasjonen starter, sier Jessica Salgado, som venter på ektemannen Alex.

**Les også:

Nerver før redningsaksjonen**

2000 journalister venter

Familiemedlemmene er ikke alene. Nærmere 2.000 journalister fra hele verden har nå tatt seg fram til den avsidesliggende gruva i ørkenen i Nord-Chile for å fortelle verden om redningsoperasjonen som begynner ved 23-tida tirsdag kveld norsk tid.

Politiet var tirsdag kveld travelt opptatt med å sette opp sperringer som skal hindre overivrige journalister i å komme i veien for nyttekjøretøy eller ambulanser. Men sperringene kan også komme de pårørende til gode. De føler seg nemlig nå sterkt presset av pågående journalister, melder den britiske avisen The Guardian.

— Jeg beklager, men dette er for mye. Vi er så lei, kunne man høre familien til en av de innesperrede gruvearbeiderne, Franklin Lobos, si til japansk TV.

Frykten for å bli for mye omtalt i mediene er større enn uroen for de innesperrede arbeidernes mentale helse, ifølge en undersøkelse den chilenske avisen La Tercera har gjort blant 20 ventende familier

Gruvearbeiderne som skal reddes opp, har fått medietrening av journalister for å takle pressen. De har fått beskjed om å si «ingen kommentar» om spørsmålene blir for private.

Over ti uker under jorden

Etter over ti uker i jordas dyp skal hver av de 33 altså nå heises opp i en trang redningskapsel gjennom en smal 622 meter lang sjakt.

Kapselen, som er konstruert av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, gjennomførte mandag flere vellykkede tester, og redningsekspertene tviler ikke på at operasjonen går glatt.

Det verste som kan skje, er at en av gruvearbeiderne får panikk eller svimer av under oppfarten. Men det regnes som lite sannsynlig siden de er vant til tøffe tak og neppe ville valgt sitt yrke om de led av klaustrofobi.

De blir også utstyrt med mørke briller for å beskytte øynene mot dagslyset, en spesiell vest som skal måle blodtrykk og hjerterytme under oppfarten, og kommunikasjonsutstyr for å holde kontakten og varsle om eventuelle problemer.

Rekkefølgen er bestemt

Redningskapselen er knapt bredere enn skuldrene deres, så det blir liten bevegelsesfrihet i de rundt 20 minuttene oppheisingen tar.

De har sine egne ønsker om rekkefølgen på redningen, men den blir det ekspertene som bestemmer. Fire medisinske eksperter skal heises ned for å hjelpe til.

Fem av de sterkeste skal altså heises opp først, siden de vil være de beste til å takle eventuelle problemer. Deretter kommer de svakeste, som blant annet har høyt blodtrykk, diabetes og silikose, og til slutt resten av de sterkeste.

Sistemann ut blir Luís Urzúa, som hele tiden har fungert som leder for gruppa. Som ekspertene sier: Kapteinen er den siste som forlater skipet.

VENTER: Familien til gruvearbeider Mario Gómez, en av de 33 som sitter innesperret over 600 meter under bakken, forbereder seg på det sterke gjensynet. Chilenske myndigheter har fremskyndet redningsoperasjonen med flere timer, og den skal nå etter planen starte ved 23-tiden tirsdag kveld, norsk tid. FOTO: Scanpix
KAOS: Pressefolk og TV-team har rigget seg til med kamera over alt, mellom arbeidskraner og redningstelt. Politiet har laget veisperringer for å skjerme gruvearbeiderne og deres pårørende. FOTO: Scanpix