Foreløpig har de innesperrede gruvearbeiderne i Chile fremstått ved godt mot, tross dystre prognoser for når de kan hentes opp.

Nå — en måned etter at gruvearbeiderne ble sittende fast flere hundre meter under overflaten - kommer de første meldingene om at arbeiderne og familiene deres mener chilenske myndighetene hindrer kommunikasjonen.

Brev familiene skriver til gruvearbeiderne, blir stoppet, sa bekymrede pårørende til Washington Post i helgen.

Et system for videokonferanse ble lørdag rigget opp. Men de pårørende fikk ikke snakke med sine kjære i mer enn ett minutt hver, skriver avisen.

- Jeg ønsker å flykte

34 år gamle Edison Fernando Peña Villarroel (bildet) er den første gruvearbeideren som åpent uttrykker sin fortvilelse over å være innesperret.

Hans far hadde advart ham mot å ta arbeid i gruven. Det var for farlig, mente han. Men 34-åringen trosset advarslene. Fem måneder senere skjedde ulykken. Punktvis fikk Villarroel lørdag kommunisert til sin kjæreste at forholdene i gruven nå begynner å bli desperate.

— Jeg føler frykt og ønsker å flykte. Jeg vil flykte mentalt, og jeg kan forsikre deg om at jeg ser for meg hvordan vi reiser bort. Jeg vet ikke, strender, åpne landskap, alt, alt, sier han henvendt til kjæresten Angelica Alvarez. Meldingene er gjengitt i avisen El Pais .

34-åringen er svekket av søvnmangel: - Jeg sover lite, nesten ingenting, det er svært vanskelig å få sove, sier han.

Kan reddes ut i november

Redningsmannskapene arbeider iherdig med å bore en sjakt ned til gruvearbeiderne som i går hadde sittet innesperret i en måned. Men arbeidet tar tid. Boret som nå brukes, forserer 15 meter pr. dag.

Plan B er å sette inn et bor som ellers brukes til å lage vannbrønner. Det arbeider raskere enn gruveboret som brukes i dag. En god nyhet for de innesperrede arbeiderne er at myndighetene nå åpner opp for en tredje løsning som vil gå enda raskere.

Nå har president Sebastian Pinera kunngjort at de i stedet går for Plan C: Man henter inn en drill som brukes til å bore oljebrønner, melder CNN .

Dette boret arbeider enda raskere enn brønnboret.

Oljebrønnboret vil ikke være på plass før i midten av september. Likevel kan bruken av dette utstyret korte redningstiden med to måneder.

— Redningssjakten kan være klar i beste fall i november, eller tidlig desember, hvis det er problemer, ifølge et dokument som er blitt delt ut til redningsarbeiderne.

Denne plan C krever kun at man åpner opp en 597 meter dyp sjakt, mot plan Bs 620 meter.