I et annet hus fant ambulanseteamet tre andre lik. I et tredje hus 15 overlevende, deriblant flere sårede.

Norske palestinere til bt.no: Et helvete på jord

Dette var synet som møtte Røde Kors og ambulansemannskap på fire ambulanser fra palestinsk Røde Halvmåne i går ettermiddag da de endelig kom seg inn i et nabolag i Gaza etter å ha forhandlet i fire dager.

— Våre folk møtte en grusom situasjon som nesten er for vanskelig å snakke om, sier mediesjef Jon Martin Larsen i Norges Røde Kors.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Ekspert svarer deg på bt.no.

Beordret ambulansen bort Israelske militære, som står posisjonert 80 meter unna disse husene, forsøkte å beordre ambulanseteamet bort, noe teamet denne gang nektet for. Det finnes flere andre militære posisjoner, inkludert tanks i nærheten.

— Israelsk militære må ha visst om denne situasjonen, men gjorde ingenting for å bistå de sårede. De gjorde heller ikke det mulig for Røde Kors eller palestinsk Røde Halvmåne å hjelpe de sårede, sier Larsen.

Store jordhauger laget av det israelske militæret har også gjort det umulig for ambulanser å komme inn i nabolaget. Derfor er barn og sårede brakt til sykehus i eselkjerrer. Totalt ble det evakuert 18 sårede og 12 andre personer som var ekstremt utslitt. Ytterligere to lik ble også evakuert bort.

Les også: Vosselege til Gaza

Brudd på folkeretten - Dette er et klart brudd på krigens regler. Partene i en konflikt er forpliktet til å hjelpe sårede og skadde, sier Mads Harlem, leder for folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) mener israelsk militære i dette tilfellet har brutt internasjonal humanitær rett om å sørge for behandling og evakuering av sårede.

Røde Kors vet at det er flere sårede i ødelagte hus i nabolaget i Gaza og vil sammen med palestinsk Røde Halvmåne i dag forsøke å hente ut sårede og gjenværende lik..

— Røde Kors krever at vi og palestinsk Røde Halvmåne får sikre passasjer til å komme inn øyeblikkelig i dette området for å søke etter flere sårede. Vi har ikke fått en slik bekreftelse fra israelske myndigheter ennå, sier mediesjef Larsen.

Les også: Israel angrepet fra Libanon

Sp-topp: Etisk forkastelig

Røde Kors har siden bakkainvasjonen i Gaza startet enkelte dager fått inn nesten 80 nødanrop til ambulansesentralen.

– Hva venter oss når vi får komme ut til andre områder, sier Larsen.

Si din mening om Midtøsten-krigen her.

REUTERS
IBRAHEEM ABU MUSTAFA