Til sammen stemte 906.318 irer ja, mens 534.887 stemte nei. Det gir en ja-overvekt på 63,89 prosent. Ja-siden vant alle de 42 kretsene.

Valgdeltakelsen var på drøyt 48 prosent, betydelig mer enn da irene sa nei til Nice i fjor.

Resultatet førter ikke akkurat til jubelscener i gatene. Det kan dels skyldes det redselsfulle regnværet og dels at det gikk en viktig landskamp i irsk fotball på tv. Med hovdgrunnen er nok at folk stemte ja like mye fordi de følte de måtte som at de ville.

Nei-sidem skuffet

Skuffede nei-folk fremhevet i alle fall nettopp dette, at irene ble tvunget til å ta stilling til Nice-traktaten en gang til, etter å ha avvist den for bare 18 måneder siden.

— Når ja-siden vant nå, er en av grunnene at folk forstod at regjeringen ikke ville ta et nei for et nei denne gangen heller. Dessuten ble det skapt inntrykk av at et nytt nei ville bli møtt med en slags hevnaksjoner, dels fra EUs store land, dels fra næringslivet, sier Trevor Sargent, leder for Det grønne parti, til Bergens Tidende.

Han medgir at mange nok også hadde et positivt siktemål med å stemme ja denne gangen.

— Folk ville gjerne si ja til EU-utvidelsen. Vi på nei-siden greide ikke å nå gjennom med sannheten, nemlig at utvidelsen også kunne ha blitt gjennomført uten Nice-traktaten, sier Sargent.

Jublende ja-folk

Mens nei-folket slikket sine sår, var jubelen desto større hos ja-folket. Skjønt jubel, lettelse er kan skje et bedre ord.

— Vi måtte vinne. Og når vi greide å snu resultatet så kraftig sammenliknet med i fjor, tror jeg grunnen er at vi virkelig jobbet hardt denne gangen, sier Irlands tidligere statsminister John Bruton fra partiet Fine Gael til Bergens Tidende.

— Politikere i dag har en tendens til å stole for mye på at de når frem gjennom media. Vi lærte av nederlaget i fjor at dette ikke holder - du må vise innsats hvis du skal vinne valg, sier Bruton.

Men til tross for at hele det irske establishment kjempet for et ja, stemte likevel såpass mange som 37 prosent nei.

— En amerikansk politiker sa til meg en gang at hvis du absolutt skal arrangere en folkeavstemning, så sørg for å formulere spørsmålet slik at det rette svaret er nei. Folk har mye lettere for å si nei enn ja når de blir spurt om noe, hevder John Bruton.