I forståelse med at moren deres også er hele Norges mormor, hadde sønnene Jo og Håkon åpnet kirkedørene under sere-monien mandag.

Avskjeden med Anne-Cath. Vestly skjedde til toner fra Ole Edvard Antonsen på trompet og fra forfatterens sønn Håkon Vestly, som er profesjonell klarinettist i Stavanger Symfoniorkester.

Trefoldighetskirken i Oslo var fullsatt til siste benkeplass. Skaperen av Mormor, Lillebror og Knerten, Ole Alexander, Guro og mange, mange flere kjente og kjære barnebokfigurer, hadde langt flere venner og samarbeidspartnere enn det normalt er plass til i en kirke.

— Sto oss nær

— Vi har alle følelsen av at en som sto oss nær er gått bort, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i sine minneord over Norges største barnebokforfatter, som døde 15. desember.

Både statsministeren og Jo Vestly pekte på at moren aldri helt bare tilhørte familien sin. Hun tilhørte alle dem som leste eller hørte bøkene hennes. Men sønnene hadde likevel en spesiell innsikt og utsikt over skaperverket, som resulterte i 48 bøker over 50 år.

— Forfatteren er død, men hennes univers lever videre. Pennen er lagt ned, men for familien kjennes hun stadig nær, sa en tydelig beveget Jo Vestly.

Satt varige spor

I sin tale over morens liv berørte Jo Vestly mange av hennes særegne sider. Flere av historiene vakte latter i kirken.

Jo Vestly trakk også fram de siste årene da moren levde med alzheimer, som vanskelige. Mest for Anne-Cath. Vestly selv, men også for familien rundt henne.

Også Jens Stoltenberg, som er gift med Anne-Cath, Vestlys niese, holdt en nær og personlig tale. Han trakk fram forfatterens stillferdige, men klare måte å bidra til samfunnsdebatten. Hennes romanfigurer hadde hjemmeværende fedre og alenemammaer i mannsyrker lenge før slikt var vanlig ellers i samfunnet.

Og da hun i fortellingen om Ole Aleksander fortalte at barn kom fra mammas mage ble det bråk. Det var ikke vanlig å skrive slikt i barnebøker på 1950-tallet.

— Med sitt livsverk har hun satt varige spor etter seg, sa Stoltenberg.

- Et litterært eventyr

Prest Per Arne Dahl trakk fram forfatterens vitalitet og hennes direkte måte å sette ord på ting som kunne skape undring. Han framhevet hennes forfatterskap og at bøkene vil bli lest av nye generasjoner i årene som kommer.

— Det siste ord vil aldri bli sagt om Anne-Cath. Vestly, sa Dahl før han lyste fred over hennes minne.

Forlagsdirektør Einar Ibenholt i Gyldendal og Tiden Forlag, holdt en takketale for et langt og fruktbart, om enn ikke alltid like konfliktløst, samarbeid.

— Gyldendal og Tiden sier takk for et samarbeid som har vart i 55 år, nesten et helt menneskeliv. Det har vært et litterært eventyr, sa Ibenholt.

Morsom og tydelig

Statsministeren Jens Stoltenberg hadde også en oppsummering av sitt forhold til Anne-Cath. Vestly. Gjennom sin kone, Ingrid Schulerud som er datteren av Anne-Cath. Vestlys bror Mentz Schulerud, kjente han også forfatteren privat.

— Jeg vokste selv opp med Anne-Cath. Vestlys fortellinger på radio. Jeg er representant for det offisielle Norge og skal beære henne for hennes bidrag til vår felles kulturarv. Men jeg var også så heldig å bli kjent med henne privat. Hun var morsom og tydelig, sa Stoltenberg.

SCANPIX
SCANPIX
SCANPIX
SCANPIX