Kisangani: De to nordmennene hadde ID-kortene da de ble arrestert. For å forsøke å bevise at de to var i aktiv tjeneste, trakk dommer Rufin Kilimpili frem et brev fra den norske ambassaden i Angola. Der står det klart at slike kort skal innleveres når tjenesten er over.

Utenriksdepartementets rådgiver Christian Larssen bekrefter overfor NTB at brevet ble sendt i august i fjor til Kongo. Han legger til at brevet også klart slår fast at de to tiltalte overhodet ikke er medlemmer av noen norsk militær organisasjon eller institusjon.

— Den delen kunne de også ha lest opp, sier Larssen før han blir sent til hotellet for å hente brevet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Junge, Heiko

PÅ VEI til en ny en ny dag i rettssalen. Lite strøm og manglende lydanlegg

Igjen måtte French og Moland i time etter time stå foran dommerne og svare på spørsmål. Onsdag hadde de verken mikrofon eller høyttaler, slik at det ble vanskelig for både presse og observatører å følge med.

Tidlig onsdag morgen hentet nemlig Olivier Maloba, som er kunstnerisk leder i kultursenteret hvor rettssaken holdes, høyttalerne fordi han ikke hadde fått betaling.

Han forteller også til NTB at myndighetene bare har betalt for ti liter drivstoff til generatoren. Det er nok til fem timers drift, og om de ikke betaler mer, forsvinner alt lyset.

— De har ikke betalt, men hvis de betaler, skal de få utstyret tilbake, sier Maloba.

Dere behandler Kasongos død som ingenting når dere stikker av i jungelen uten å informere

Aktor oberst Pierre Agabou

Spurte om hvorfor de stakk til skogs

Fortsatt har ikke dommerne direkte berørt drapet. Derimot ble de to grundig grillet om hvorfor de ikke meldte fra til myndighetene om sjåførens død, i stedet for å unngå myndighetene og dra til skogs.

— Dere behandler Kasongos død som ingenting når dere stikker av i jungelen uten å informere, sa aktor oberst Pierre Agabou.

Dommerne er åpenbart ute etter å gjenta mange av de samme spørsmålene for å se om Moland og French greier å opptre samkjørte i sine svar. Det har de ikke alltid klart, for eksempel når det gjelder våpenet de hadde med seg.

De tiltalte nordmennene var slitne etter første dag i retten. De sov dårlig, og utenfor rettssalen overlater de til advokat Morten Furuholmen å uttale seg på deres vegne.

- Ikke ute etter hevn

De som har krevd erstatning etter drapet på Abedi Kasongo, sier til Aftenposten.no at de ikke er ute etter hevn.

— Jeg har allerede tilgitt dem. Jeg vil bare ha en kompensasjon, sier enken etter Kasongo, Bibiche Olendjeke. Hun har sin to år gamle datter Rita på fanget.

OFRE: Bibiche Olendjeke med Rita (2) på fanget. Olendjeke forteller at hun fortsatt får 200 dollar i måneden fra en norsk hjelpeorganisasjon, men at hverken dette eller erstatningen hun ble tilkjent i forrige rettsrunde er nok til livets opphold.

— Jeg er sulten. Jeg tar stadig opp lån her og der, sier enken.

En annen av saksøkerne, Amisi Tshomba, sier også at hevn ikke er blant hans motiver.

Min store bekymring er erstatningen til familien. Det vi ble tilkjent i forrige rettsrunde var forsvinnende lite i forhold til det vi krevde, sier han.

— Nordmennene ba om unnskyldning, så hvorfor skal vi bære nag? Hvis de betaler vil vi ikke ha mer å gjøre med disse menneskene.

Da Tshomba søkte erstatning under den første rettssaken, presenterte han seg som Abedi Kasongos bror. Men forsvarerne har sådd tvil om hvorvidt han virkelig er i slekt med drapsofferet.

- Mer profesjonelle

Så langt er forsvarerne fornøyde med dommerne fra Kinshasa.

— De er mer profesjonelle enn de forrige. Jeg tror de er ute etter å avdekke sannheten, sier Molands forsvarer André Kibambe. Han mener den inngående krysseksamineringen av de tiltalte er vanlig.

Kibambe sier han er fornøyd med måten nordmennene har forklart seg på så langt, men vil likevel ikke avvise at dommerne kan ha blitt instruert om det ønskede utfallet av saken.