– De udokumenterte påstandene om at Iran utvikler atomvåpen, minner uhyggelig om de falske anklagene som ble rettet mot Irak før vi invaderte det landet, konstaterte republikaneren Ron Paul som ledet an i onsdagens grilling av Rice.

Paul stilte også spørsmål ved Bush-administrasjonen «udokumenterte anklager om iransk støtte til opprøret i Irak».

– Når man presser administrasjonen for beviser for disse dramatiske anklagene om Irans rolle i Irak, sier de bare at de er i ferd med å samle dem inn, sa Paul.

Minner om Irak

– Dette minner om Irak, der anklagene kom først og bevisene angivelig skulle legges fram senere. Det var bare det at bevisene aldri kom, ettersom anklagene viste seg å være uriktige, fortsatte Paul.

Amerikanske tjenestemenn har i flere uker lovet å legge fram det de har omtalt som «et fjell av beviser» som bygger opp under Bush-administrasjonens påstander om Irans medvirkning til angrep mot amerikanske soldater i Irak.

Ingen planer

Condoleezza Rice ville onsdag ikke være med på at administrasjonen overdriver Irans rolle for å rydde vei for et militært angrep mot landet.

– Vi har ingen planer om noe angrep mot Iran, sa Rice.

Den amerikanske utenriksministeren fastholdt at Irans støtte til terrorisme «er velkjent», og anklaget Teheran for å forsyne Hizbollah-militsen i Libanon med våpen og trening og støtte sjiamuslimske dødsskvadroner i Irak.

Britiske styrker i Sør-Irak har også knyttet Iran til angrep mot allierte styrker i landet, først og fremst gjennom sofistikerte bomber som er i stand til å trenge gjennom pansrede kjøretøy, hevdet Rice.

– Jeg tror ikke at noen regjering i verden ville ha latt dette passere uten å reagere, sa hun.

Tar tid

At de påståtte bevisene for Irans rolle lar vente på seg, betyr ikke at de er tynne, forsikret utenriksdepartementets talsmann Sean McCormack onsdag.

– Vi kommer til å følge vår egen timeplan, sa McCormack som forklarte forsinkelsen med at det tar tid å gå gjennom bevisene for å sikre at amerikanske etterretningskilder ikke blir kompromittert.

– Det vil alltid finnes tvilere, kritikere og skeptikere. Dette er helt greit, vi godtar det. Men det kommer ikke til å påvirke oss slik at vi forhaster oss og legger fram noe som vi ikke mener er klart eller finner passende, sier McCormack.

KEVIN LAMARQUE