Syriza har vunnet en overlegen seier i det greske valget. Det viser de første valgdagsmålingene som kom nå klokken seks norsk tid.

Partiet får i flere målinger mellom 35,5 og 39,5 prosent av stemmene.

Dermed er det duket for regjeringskifte i Hellas, etter flere tiår der politikken har vært fullstendig dominert av de to store, moderate partiene på venstre— og høyresiden, Pasok og Nytt Demokrati.

Kan få flertall

Målingene viser at Syriza har gode sjanser til å få rent flertall i det greske parlamentet. Det er på grunn av det intrikate greske valgsystemet, som er konstruert for å gi store partier en fordel.

Foruten sine egne direkte stemmer får det vinnende partiet derfor 50 bonusplasser i parlamentet. Det er totalt 300 seter. I tillegg får de stemmene til alle små partier som havner under sperregrensen på tre prosent.

Valgdagsmålingen plasserer antallet mandater til i overkant av 150.

Med rent flertall trenger ikke Syriza å gå i koalisjon med andre partier, men kan danne regjering på egen hånd.

Det var det mange greske velgere håpet på da de gikk til valglokalene i dag:

— Ved sist valg stemte jeg på et lite, radikalt parti, sier den 28-årige arkitekten Odysseas Paraikelopoulos.

— Men ikke denne gangen. Denne gangen vil jeg være sikker på at Syriza får nok stemmer, og helst flertall. Jeg tror mange tenker sånn nå. Det viktigste er å få ut de folkene som sitter i regjering. Få dem vekk!

Mandat

Syrizaleder Alexis Tsipras ba torsdag det greske folket om å gi ham reint flertall på partiets folkemøte må Platia Omonia. Det ville sikre mandat for Syriza til å gjennomføre den kursendringen de har varslet, sa Tsipras.

— Vi vil ikke bare vinne, vi vil ha flertall. Bare sånn kan vi sikre at vi ikke ender opp med Merkel i førersetet, sa Tsipras.

Bedre med koalisjon

Nå må Syriza «treffe bakken løpende», mener Nick Malkoutzis, som er en av Hellas fremste politiske analytikere. Han mener partiet har mange store utfordringer både utenfra, og internt.

— Det ironiske er at jeg tror en Syriza-regjering ville vært mer stabil i koalisjon. Da ville de måtte finne konsensus med andre partier, og hadde hatt et slags "alibi" for å inngå kompromisser, sier Malkoutzis, som tror våren vil bli den store ildåpen for partiet, som er helt uten regjeringserfaring.

IMG_4697.JPG

— Hvis de kan klare seg frem til i sommer, da store deler av gjelden forfaller og det vil være mye turbulens, kan det kanskje hende at de er her for å bli.

Total kollaps

For det greske venstremoderate partiet Pasok har kollapsen vært fullstendig. Fra å være i regjering da krisen traff i 2010, viser valgdagsmålingen at de nå er under 4,2-5,2 prosent, og står i fare for å havne under sperregrensen.

Det kontroversielle fascistpartiet Gyllent Daggry kan bli Hellas tredje største parti, med 6,4-8% av stemmene, ifølge valgdagsmålingen.

Endelige resultater vil komme senere i kveld.

VIL VÆRE SIKKER: Mange grekere stemte Syriza i dag for å være sikker på at partiet får flertall, og at landet nå får politiske endringer, sier arkitekt Odysseas Paraikelopoulos. Her avlegger han sin stemme i Athen i dag.
MARITA AAREKOL
JUBLER: Syriza er det greske valgets store vinner, ifølge valgdagsmålingene.
Marita Aarekol