Aktivistene blokkerte veien til det som skal bli Finlands femte atomreaktor med tønner fylt av betong som de lenket seg fast til. Andre lenket seg fast til selve porten.

Finsk politi rykket inn og fjernet de fleste aktivistene, men hadde i morgentimene ennå ikke greid å få ned seks aktivister som hadde klatret opp i en høy byggekran på området.

– Vårt krav er at utbyggerne legger alle kort på bordet og at informasjonen som fikk parlamentet til å gi grønt lys til prosjektet blir revurdert. Det må bli slutt på mørkleggingen, sier Martina Krüger, som er talskvinne i Norden for Greenpeace i energispørsmål.

Greenpeace skriver i en pressemelding mandag at organisasjonen krever at sikkerhetsbristene må offentliggjøres og at statsstøtten til byggingen av atomkraftverket må tilbakebetales.

– Det må få konsekvenser når alle politiske løfter, både på sikkerhet, økonomi, statsstøtte og byggetid er brutt, fremholder Krüger.

Greenpeace hevder at den finske Strålsäkerhetscentralen Stuk har påvist over 1.000 brudd på sikkerhetsforskriftene ved anlegget og mener at det er åpnet for tekniske løsninger som strider mot tidligere forskrifter og som svekker sikkerheten.

Partiet De gröna forlot i 2002 den finske regjeringen i protest mot beslutningen om å bygge Olkiluoto-kraftverket. Reaktoren skal etter planen stå klar ved utgangen av 2010.