Beatie (34) sier til magasinet People at barnet ikke ble forløst med keisersnitt, men ble født på naturlig måte. Han gir ellers ingen detaljer om fødselen, som fant sted 29. juni på et sykehus i delstaten Oregon i USA.

– Det eneste som er annerledes med meg, er at jeg ikke kan amme babyen min. Men mange mødre kan jo ikke det, sier den nybakte faren.

Beatie var opprinnelig kvinne, men valgte å operere bort brystene og tok hormonbehandling for å få en kropp som svarte til hans mannlige kjønnsidentitet. Amerikaneren beholdt sine kvinnelige kjønnsorganer, men ble likevel anerkjent som mann av myndighetene i Oregon.

Donorsæd

Siden kona Nancy (46) ikke er i stand til å få barn, ble det i stedet Thomas Beatie som måtte bære fram barnet de to ønsket seg.

– Jeg ville aldri ha gjort dette hvis Nancy kunne ha båret fram vårt barn, har Beatie forklart tidligere. Nancy har to voksne barn fra et tidligere ekteskap, men måtte fjerne livmoren for noen år siden.

Da paret bestemte seg for å prøve å få barn, stanset Thomas sin regelmessige hormonbehandling. Han ble deretter gravid ved hjelp av kunstig befruktning, ved at hans egne egg ble befruktet med donorsæd.

Født som Tracy

Thomas Beatie ble født på Hawaii der han tilbrakte sine første 20 år som Tracy Lagondino. Hun var med i speideren, var modell og deltaker i skjønnhetskonkurranser for tenåringer. Da hun var i begynnelsen av 20-årene, begynte hun imidlertid å kle seg og å leve som en mann.

Da paret var gjester på talkshowet til Oprah Winfrey i vår, gjorde de det klart at de legger opp til et etter forholdene tradisjonelt kjønnsrollemønster i sin familie.

– Han kommer til å bli faren, og jeg blir moren, understreket Nancy.

– Slik jeg føler det, er det ikke et mannlig eller kvinnelig ønske å få barn. Det er et menneskelig ønske. Jeg er et menneske og jeg har rett til å ha et biologisk barn, sa han til TV-dronningen.

Lege nektet

Historien om det spesielle svangerskapet ble først kjent da Beatie skrev en artikkel i homsemagasinet The Advocate i mars.

– Jeg er ikke det minste merkelig, verken for Nancy eller for våre naboer, skrev han.

– Vår situasjon utløser juridiske, politiske og sosiale spørsmål, skriver han videre, og legger til at paret underveis i svangerskapet har møtt motstand både fra familie, venner og fra helsepersonell. Blant annet nektet en lege å behandle paret etter å ha konferert med et etikkutvalg.

– Hvordan det føles å være en gravid mann? Helt utrolig. Trass i det faktum at magen vokser og et nytt liv er inne i meg, er jeg helt trygg på at jeg er den mannen jeg er, skrev Beatie i artikkelen.