Lørdag kveld kunne iranske myndigheter fortsatt ikke gi konkrete tall på hvor mange som antas omkommet eller er alvorlig skadet. Men det synes, basert på en rekke kilder, å være en tendens til at offisielle talsmenn søker å gi et lavest mulig tall.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er minst 20.000 mennesker knust til døde i drapsskjelvet, mens mer enn 30.000 er skadet.

Iran Press Service skrev lørdag kveld at mellom 65 og 70 prosent av byens omkring 100.000 innbyggere er drept eller skadet.

Minst 20.000 mennesker skal fortsatt befinne seg i ruinhaugene der overlevende i en fortvilet kamp mot klokken og naturkreftene tar i bruk hender, spader eller den redskap som er for hånden for å komme seg ned i grus— og steinhaugene.

— Jeg har gravd med hendene i hele natt, men jeg har ikke funnet mer enn tre skadde, sa en hjelpearbeider lørdag formiddag.

Hunder fant overlevende

Samtidig ble det meldt at en av de første internasjonale redningshundene som var kommet i arbeid, hadde snust seg frem til et tjuetall overlevende. Så er da redningshunder noe av det som står øverst på de iranske myndighetenes ønskeliste sammen med maskiner, medisiner, ulltepper og telt.

— Jeg har aldri sett noe liknende, sier en representant for en sveitsisk bistandsorganisasjon. - Byen er en eneste ruinhaug. Skal den bygges opp igjen, må det skje helt fra grunnen.

Massegraver

Omkomne begraves etter hvert som de blir funnet, de fleste i massegraver. Over 5000 skadde skal være sendt til sykehus bl.a. i hovedstaden Teheran, mens de som har sluppet unna med mindre skader får behandling på stedet. Fra sykehus over hele Iran blir det meldt at folk står i kø for å gi blod.

Overlevende overnatter under åpen himmel. I seg selv er det en kamp for å overleve, nattetemperaturen har vært under null grader. Og selv om bistandsarbeidet, bl.a. med innflyging av telt, nå er i gang, er det foreløpig ikke telt nok til alle.

Kilder: IRNA, Iran Press Service, AlJazeera, AlertNet, BBCNews, NTB