– Din storartede seier er en belønning for en utrettelig vilje til å tjene det amerikanske folket, skriver Frankrikes president Nicolas Sarkozy i et brev som er offentliggjort av det franske EU-presidentskapet.

Den franske utenriksministeren Bernard Kouchner slutter seg til gratulasjonene på vegne av Frankrike og EU.

– Frankrike, Europa og verdenssamfunnet trenger hans energi, hans avvisning av urett og hans vilje til å gå forover for å bygge en tryggere, mer rettferdig og mer stabil verden, sier Kouchner om USAs neste president Barack Obama.

Storbritannias statsminister Gordon Brown hyller Obama for hans «progressive verdier» og for hans framtidsvisjon.

– Ny mulighet

EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso håper Obama vil sørge for en «new deal» for hele verden, men henvisning til president Franklin D. Roosevelts tiltak for å løfte USA ut av den økonomiske nedgangstiden på 1930-tallet.

– Vi er nødt til å forvandle krisen vi har nå, til en ny mulighet. Vi trenger en «new deal» for en ny verden, sier Barroso i en uttalelse.

Kinas president Hu Jintao gratulerer også Obama, og sier han håper at forholdet mellom Kina og USA vil nå nye høyder. Den japanske statsministeren Taro Aso lover å jobbe med den nye amerikanske regjeringen for å styrke båndene til USA.

Palestinernes president Mahmoud Abbas overbringer sine gratulasjoner og sier han håper Obama vil styrke innsatsen for å få i stand en fredsavtale mellom palestinerne og Israel.

En talsmann for det israelske utenriksdepartementet sier han er overbevist om at forholdet mellom USA og Israel går en lys framtid i møte etter Obamas valgseier.

– Forandring i hele verden

Barack Obamas familie på farssiden kommer fra landsbyen Kogelo i Kenya, og landsbyboerne slapp jubelen løs da valgseieren var et faktum.

– Vi skal til Det hvite hus, sang slektninger av den amerikanske senatoren mens de danset rundt i gatene.

– Fordi Obama har vunnet, vil vi få forandring i hele verden, sa Joseph Otieno, som bor i Kogelo.

Kenyas president Mwai Kibaki beskriver Obamas valgseier som skjellsettende både for USA og Kenya.

USAs lederskap

Barack Obamas tidligere rival Hillary Clinton sier valgseieren markerer starten på en ny kurs for USA.

– Ledet av president Barack Obama, visepresident Joe Biden og en demokratisk kongress vil vi sammen stake ut en bedre kurs for å bygge en ny økonomi og gjenopprette vårt lederskap i verden.

Hun beskriver valget som en historisk seier for det amerikanske folket.

– Dette var en lang og hard valgkamp. Men resultatet var vel verdt å vente på, sier senatoren fra New York, som var Obamas argeste konkurrent i de demokratiske primærvalgene.

GRATULERER: Jubelen vil ingen ende ta i Kogelo i Kenya, der Barack Obamas far ble født.
Thomas Mukoya
GRATULERER: Frankrikes president Nicolas Sarkozy.
POOL
GRATULERER: Strobritannias statsminister Gordon Brown.
POOL
GRATULERER: EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso.
FRANCOIS LENOIR
GRATULERER: Kinas president Hu Jintao.
JO YONG-HAK