Årsaken var en uforsonlig strid om en sikkerhetsordning i den nye avtalen om tollvern mot lave matpriser for landbruk i u-land, i første rekke mellom USA og India.

– Med tanke på den globale krisen knyttet til matprisene er det ironisk at debatten kokte ned til hvor mye og hvor raskt nasjoner skal kunne heve sine murer for matimport, sa den amerikanske handelsutsendingen Susan Schwab da sammenbruddet var et faktum.

Den indiske handelsministeren Kamal Nath presenterte en helt annen versjon av striden.

– Det er uheldig at vi ikke klarte sluttspurten på grunn av et tema som dreier seg om sikkerhet for lokalsamfunn, i en forhandlingsrunde som var ment å handle om u-land, sa Nath.

Smertefullt nederlag

Verken Nath eller Schwab så noen grunn til å holde pressekonferanser etter den bitre striden. Det gjorde derimot EUs handelskommissær Peter Mandelson, som øste ut sin frustrasjon over sammenbruddet.

– Dette er et smertefullt nederlag og et tilbakeslag for en global økonomi som virkelig hadde trengt noen gode nyheter, sa Mandelson, som mente man var enig om rundt 95 prosent av det man hadde satt seg fore på møtet.

Ved siden av ham kjempet EUs landbrukskommissær Mariann Fischer Boel med tårene.

– Det er vanskelig å finne ord for den skuffelsen vi har opplevd her i kveld, sa Fischer Boel med sviktende stemme.

Skuffet Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var også en skuffet mann etter ni intense forhandlingsdager tirsdag kveld.

– Jeg er skuffet, fordi det var få utestående tema og lite som skulle til, sier Støre til NTB.

Utenriksministeren mener blant annet at framtiden til norsk landbruk ville vært tryggere hvis man hadde fått på plass en avtale.

– Den avtalen vi hadde innen rekkevidde her, hadde gitt oss god sikkerhet og rom til å satse nasjonalt på omstilling. Da hadde vi hatt en sikrere framtid, tror jeg, enn den vi har uten en avtale, sier Støre.

Han mener samtidig at sammenbruddet i Genève er negativt for verden som helhet, med tanke på kommende globale utfordringer.

– Tenk deg klimaforhandlingene som vi også må møte. Der må fattige og rike land ta ulike belastninger. Dette var en generalprøve for det og vi klarte det ikke, sier Støre.

WTO på vent

De siste dagene av forhandlingene dreide seg i stor grad om at de sju WTO-stormaktene USA, EU, India, Brasil, Kina, Australia og Japan satt sammen i maratonmøter for å forsøke å finne enigheter seg imellom.

Men til tross for at det viste seg umulig, mener Schwab USA likevel ikke gir opp forhandlingsrunden, som startet i Doha i 2001.

– Dette er ikke tiden for å snakke om at hele runden kollapser. USAs forpliktelser forblir på bordet i påvente av svar fra andre, sa Schwab.

Det store spørsmålet er nå hvordan ministrene skal kunne ta vare på de punktene hvor man faktisk har nærmet seg hverandre den siste uken.

Peter Mandelson mener forhandlingene nå vil ligge brakk i «uoverskuelig framtid», mens den brasilianske utenriksministeren nå tror nye krefter vil ta over.

– Det vil ta tid for oss å komme tilbake igjen. Trolig vil det være med nye spillere, sa Amorim, og tenkte trolig på at det i løpet av neste år er en ny president på plass i USA, en ny EU-kommisjon og valg i India.