Ambassadør Abdurrahman Mohamed Shalgham var den siste støttespilleren Muammar Gaddafi hadde av betydning, men etter diktatorens oppsiktsvekkende tale fredag var begeret fullt for ambassadøren.

Etter at FNs generalsekretær Ban Ki-moon hadde orientert FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Nord-Afrika, fikk Libyas FN-ambassadør ordet, skriver aftenposten.no.

Han innledet med å sitere Røde Khmer leder Pol Pot som ble spurt hvorfor han tok livet av en tredjedel av folket sitt.

— På grunn av folket, sa han.

Deretter streifet han innom Hitler, før han gjorde det klart at Sikkerhetsrådet nå må stanse det Gaddafi og hans sønner gjør mot det libyske folk.

— Gaddafi forteller sitt eget folk at enten hersker jeg over dere, eller så dreper jeg dere. Jeg forteller min bror Gaddafi, la det libyske folk være i fred.

Etter hans tale var det en rekke av dem som var til stede som ga ambassadøren, som kjempet med tårene, en klem. Akkurat det er ikke daglig kost i FNs sikkerhetsråd. En av dem som trøstet ham var FNs generalsekretær.

For bare dager siden kom FN-ambassadøren tilbake til New York og plasserte den fungerende FN-ambassadøren, Ibrahim Dabbashi, på sidelinjen. Dabbashi brøt tidlig med Gaddafi-regimet.

I går gråt de to herrene sammen over situasjonen i sitt land.

FN-ambassadøren har kjent Gaddafi siden skoledagene.

Ambassadør Shalgham har fulgt Gaddafi ifra revolusjonen og vært en sentral støttespiller. Han sa at det nå var viktig å sette i verk tiltak som stanset blodbadet i landet som Gaddafi og sønnene står bak.

Sikkerhetsrådet skal diskutere ytterligere sanksjoner mot Libya. I et kort møte med mediene etter sine tale til Sikkerhetsrådet sa Libyas ambassadør at han hadde fulgt Gaddafi siden 1960-årene og at det han nå vil gjøre var helt utenkelig.

Militær aksjon?

FNs sikkerhetsråds møte startet diskusjonen bak lukkede dører etter en redegjørelse fra Ban Ki-moon og talen fra FN-ambassadøren.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å ta konkrete grep for å hindre tap av flere menneskeliv i Libya.

Ban informerte rådet om rapporter som sier at diktatorens styrker har gått inn i sykehus og drept sårede regimemotstandere, og at soldater blir drept fordi de «nekter å skyte sine landsmenn».

— Tap av tid betyr tap av flere liv, sa FN-sjefen til Sikkerhetsrådet, som vurderer å innføre sanksjoner mot Muammar Gaddafis regime.

— Det er på tide at Sikkerhetsrådet overveier konkret handling. Timene og dagene fremover er avgjørende for libyerne, sa Ban - som understreket at de som står bak volden må bli straffet.

Men i det utkastet til resolusjon som lå på bordet fredag kveld, var det ikke forslag om militær intervensjon, Derimot var det snakk om ytterligere boikott og frysing av Gaddafi-familiens penger i utlandet. På direkte spørsmål etter sin tale svarte Ban slik om dette var tilstrekkelig til å stanse volden?

— Jeg har bedt Sikkerhetsrådet vurdere alle muligheter. Jeg forstår de serøst vurderer de muligheter som foreligger, mend et er opptil medlemmene i Sikkerhetsrådet å avgjøre dette, sa Ban.

Ifølge diplomater er det ikke forventet at de 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet vil stemme over forslaget fredag.

Frankrike og Storbritannia har skissert resolusjonen, og skal ha holdt den tilbake frem til alle amerikanske og britiske statsborgere ble evakuert fra Libya, av frykt for represalier.

Mandag reiser Ban til Washington for å ha samtaler om Libya med president Barack Obama.