– Vi er usikre på hva som faktisk skjedde, sier polititalsmann John Rush lørdag formiddag.

Ifølge lederen for jernbaneforbundet, Bob Crow, var årsaken til ulykken en feil ved en sporveksel, men politiet sier det er for tidlig å fastslå hva som forårsaket avsporingen.

Det høyteknologiske krengetoget fra Virgin hadde om lag 120 passasjerer om bord da det sporet av fredag kveld. 22 personer er kjørt til sykehus. Mange dem hadde alvorlige skader, melder BBC. I tillegg ble flere titall andre såret i ulykken.

– Vi kan bekrefte at én person er død, sier en talskvinne for politiet til nyhetsbyrået AFP.

Innesperret

Sent fredag kveld var mellom seks og åtte personer innesperret i en togvogn, men natt til lørdag opplyste redningsmannskaper at de hadde fått alle ut av toget.

– Vi har rapporter om forskjellige skader. Benskader, rygg— og hodeskader. Noen av dem er lettere, andre alvorlige, sier en talsperson for ambulansetjenesten.

Mange av passasjerene ble evakuert til en gård i nærheten.

– Skrekkelig skummelt

Toget var på vei fra Euston i London til Glasgow, og ulykken skjedde mellom stasjonene i Oxenholme og Tebay i Westmoreland, 435 kilometer nordvest for London, ifølge Sky News.

Flere av passasjerene skal ha kommet seg ut ved egen hjelp, og BBC-journalisten Caroline Thompson forteller at toget krenget voldsomt før vognen hun satt i la seg over på siden.

– Det var skrekkelig skummelt idet toget gikk av skinnene. I det øyeblikket det la seg over på siden, tenkte jeg at «nå kommer jeg til å bli alvorlig skadd», sier hun til BBC.

En annen av passasjerene forteller at flere av togvognene skled ned en jordvoll etter avsporingen.