Norge krever nå at FN griper inn i konflikten.

– To granater traff sykehusområdet klokka 13 i dag. Minst 50 personer ble drept og 60 såret, deriblant pasienter, pårørende, personale og frivillige, sier doktor Thurairajah Varatharajah på telefon til nyhetsbyrået Reuters onsdag.

En av granatene traff et rom fullt av pasienter som allerede var såret etter tidligere angrep, mens en annen rammet det provisoriske sykehusets administrasjonskontor.

Blant de drepte er en lokalansatt Røde Kors-medarbeider og moren hans, opplyser Røde Kors’ talskvinne i hovedstaden Colombo.

Vedvarende angrep

Varatharajah er den øverste lederen for arbeidet ved sykehuset. Han forteller at granatangrepene fortsatte resten av dagen.

– Vi klarer ikke å behandle pasientene ordentlig, for mange av medarbeiderne har flyktet. Vi går i tilfluktsrommene når granatbeskytningen pågår og forsøker å gjøre så godt vi kan når det er en pause, sier han.

Tamiltigrene (LTTE) sier militæret på Sri Lanka står bak angrepet. Det srilankiske militærets talsmann, brigadegeneral Udaya Nanayakkara, hevder på sin side at opplysningene er forfalsket av LTTE-geriljaen og dens støttespillere.

– Dette er nok en oppdiktet historie. Det er snakk om steder hvor LTTE-krigere får medisinsk behandling. I går tok vi oss inn til et sted hvor det skulle ligge et sykehus. Da vi kom dit, så vi at LTTE hadde vært der, sier han.

En talsmann fra regjeringen på Sri Lanka beskylder LTTE-geriljaen for selv å angripe sivile og deretter skylde på militæret.

Krever FN-engasjement

Norge fordømte onsdag krigføringen på Sri Lanka og krever et sterkere engasjement fra FN for å finne en løsning på konflikten.

– FNs sikkerhetsråd bør diskutere situasjonen på Sri Lanka, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Det er viktig at FN engasjerer seg på alle nivåer. Vi oppfordrer til å slippe FN inn i krigssonen for å bidra til en avslutning på krigen og vurdere den humanitære situasjonen, sier Støre.

Miljø— og utviklingsminister Erik Solheim (SV) omtaler krigføringen som et blodbad og krever at en humanitær våpenhvile må komme på plass.

FNs menneskerettighetsråd arbeider nå for å få nok medlemmer til å stille seg bak et hastemøte neste uke for å drøfte situasjonen på Sri Lanka. Norge ble tirsdag valgt inn i rådet.

Dør hvert tiende minutt

Over tusen pasienter ventet i kø på å få behandling da granatene falt. Mange av pasientene har allerede gjennomgått amputasjoner eller har store brystskader.

Hvert tiende minutt døde en eller to pasienter, sier en ansatt ved sykehuset som ønsker å være anonym. Legene er overarbeidede og utslitte, og mange døde ligger igjen på sykehusområdet fordi ingen tør å begrave dem i granatregnet.

Sykehuset ligger i et område som regjeringen på Sri Lanka har erklært som en «sikker sone». Regjeringsstyrkene hevder de kun bruker lette våpen i denne sonen, men dette bestrides av observatører i området.

FN har beregnet at minst 50.000 personer er fanget inne i sonen. Angrepet onsdag er det tredje angrepet i området på få dager.

Militæret på Sri Lanka viser frem flyutstyr som skal være beslagelagt fra LTTE-geriljaen.FOTO: REUTERS / SCANPIX