— Det blir vel helst en storkoalisjon mellom de konservative og sosialdemokratene, sier Hans-Christian Ströbele. Vi står i ly for regnet under broen ved Ostkreuz i østbydelen Friedrichshain, Berlin. Det er to dager igjen til valget, parlamentarikeren Ströbele har som vanlig det røde strikkeskjerfet rundt halsen og løpesedler i hånden.

Ved siden av står sykkelen. Ströbele kjører ikke fra valgmøte til valgmøte i stor bil med blålys, slik de fleste andre toppolitikerne gjør.

— Kampanjen er lagt opp for å møte enkeltvelgerne, forklarer assistent Hans Erlenmeyer, som pent må tråkke i vei gjennom Berlins gater sammen med sjefen. Meningsmålingene viser rundt syv prosent oppslutning. Det er dårligere enn for tre år siden, da de sikret fortsatt regjeringsmakt sammen med sosialdemokratiske SPD. SPD gjør det også mye dårligere enn sist; flertallet synes ikke innen rekkevidde denne gangen.

Var med i 1980

Hans-Christian Ströbele er 66 år, sitter i Forbundsdagen og er en av veteranene i De Grønne. Han var med på stiftelsen i 1980, den gang miljøvernere, feminister, pasifister, øko-aktivister, atomkraftmotstandere og andre alternative krefter bestemte seg for å gjøre slutt på det vest-tyske treparti-systemet.

Mange mener at Ströbele er en av de få som alltid har vært trofast mot idealene fra den gangen.

Denne fredagen, for eksempel, har han vært innom bydelshus for sosialt arbeid i tjukkeste multi-kulti-Kreuzberg. Han har svart på spørsmål fra kurdiske innvandrerkvinner, hørt to småjenter spille tverrfløyte og studert veggmaleriet til en ung kunstner fra Malaysia. Dette er De Grønnes grunnfjell, som mange mener er blitt forsømt etter at partiet kom til makten.

Nøyaktig på samme tid er partifellen Joschka Fischer på vei over Atlanteren fra FN-toppmøtet i New York. Utenriksministeren som i ungdommen kastet stein i gatene, og som i 1983 inntok sin plass i Forbundsdagen i joggesko og med en solsikke i hånden, har for lengst lært seg å trives i tredelt diplomatdress.

Skal stemme feil

— Når vi demonstrerer, kan vi se Ströbele sirkle rundt den på sykkelen sin, lik en sauehund som løper rundt saueflokken. Han føler vel fortsatt litt ansvar, sier Wolfgang Maedge og tenner en ny rullings.

Han har ellers lite sans for politikere. Maedge er 57 år, ekte Kreuzberg-anarkist og på arbeidsmarkedstiltak ved bydelshuset. Søndag skal han som vanlig sørge for at hans egen stemme blir forkastet, ved å fylle ut seddelen feil.

— På den måten er det ingen partier som får økonomisk støtte på grunn av meg. Dersom jeg stemmer blankt, får alle litt. Slik er reglene, forklarer Maedge, som aller helst hadde fortsatt som «lykkelig arbeidsledig».

Opposisjon til Fischer

«Å velge Ströbele er å plage Fischer» står det på Ströbeles løpesedler. Litt spesielt, vil mange mene, siden de to er i samme parti. Men hos De Grønne er takhøyden stor. Dessuten er radikale Ströbele i en særstilling, etter at han for tre år siden greide å kapre et direktemandat til parlamentet, etter et valgskred i Berlin-bydelene Kreuzberg, Friedrichshain og Prenzlauer Berg. Noe slikt hadde ingen greid før ham. Nå vil han prøve det samme en gang til, ved hjelp av løpesedler, sykkel og en god regnjakke. Da er kritikk av sin egen ministers utenrikspolitikk ett av midlene.

— Jeg har alltid ment at De Grønne bør orientere seg mot venstre. Der tror jeg partiet også har en fremtid, sier han; et hint til suksessen for det nye venstrepartiet Die Linke. Satt sammen av frustrerte sosialdemokrater og PDS, avleggeren fra DDRs gamle kommunistparti, ligger Die Linke an til å få 8-9 prosent av stemmene. I så fall kan de bli Tysklands tredje sterkeste parti.

Vil samarbeide til venstre

Videre regjeringsmakt for De Grønne har ikke Ströbele større tro på.

— Jeg tror de to største partiene vil finne sammen og danne en storkoalisjon, sier 66-åringen. Selv har han tatt til orde for samarbeid med det nye venstrepartiet, som en av få.

— Vi har mye til felles. Men ennå går det ikke, konflikten mellom sosialdemokratene i SPD og venstrepartiet er altfor stor nå, sier Ströbele, som særlig er stolt av at 10 prosent av energien som blir brukt i Tyskland nå er fornybar. Det er De Grønnes fortjeneste, mener han, og var for ti år siden utenkelig.

Senere på kvelden skal han til en av hangarene på Tempelhof, der De Grønne skal innlede sluttspurten. Dit kommer også Joschka Fischer. Kanskje har han en historie eller to å fortelle fra det som trolig blir hans siste store utenlandstur som minister.

GATE-POLITIKER: De Grønnes Hans-Christian Ströbele (66) er partiets desidert mest popu-lære politiker i Berlin; sterkt venstreorientert og ofte i opposisjon til utenriksminister Joschka Fischer.<p/>FOTO: GORM K. GAARE