Den britiske statsministerens personlighet er for alvor blitt en del av den politiske debatten i valgåret.

Gordon Brown og medarbeiderne hans ilte til for å avvise påstandene som blir fremsatt i boken «The End of the Party» av journalisten Andrew Rawnsley og viderebrakt av avisen The Observer søndag.

— Disse ondsinnede påstandene er helt grunnløse, het det i en erklæring fra statsministerens kontor.

Brown uttalte seg alt i forkant av søndagens avisoppslag.

— Hvis jeg blir sint, er det på meg selv, sa han til Channel 4.

Til avisen Independent on Sunday slo han an en litt muntrere tone:

— Jeg har kanskje hatt en eller to gode rugbytaklinger, men det som settes frem i denne fremstillingen, som påstås å være fra innsiden, er latterlig.

«Vulkansk» I boken hevdes det at Brown skremmer sine medarbeidere og underordnede med sitt «vulkanske» temperament. Forfatteren, som hevder å ha «ulastelige» kilder, skriver at Brown har skreket og bannet til sine ansatte. Han skal ha grepet en medarbeider i skjortekragen, mens en sekretær angivelig ble regelrett kastet ut av kontorstolen da Brown mente hun skrev for sakte.

Ved en anledning skal Brown ha slått knyttneven hardt i seteryggen foran seg da han satt i en bil. En medarbeider som satt ved siden av, dukket fordi han var redd statsministeren skulle slå til ham.

Det hele skal ha blitt så ille at departementsrådet ved statsministerens kontor, Gus O’Donnell, angivelig så seg nødt til å fortelle Brown:

— Det er ikke slik man får ting gjort.

Ingen feiging Brown har lenge vært i hardt vær, og senest i januar forsøkte kjente Labour-politikere å få skiftet ham ut som leder, i håp om å «redde» valget som trolig holdes i begynnelsen av mai.

Næringsminister Peter Mandelson måtte søndag nok en gang gå i forsvar for statsministeren

— Mannen er til en viss grad utålmodig, men hva ønsker dere - en eller annen feiging ved roret, spør han retorisk.

Spørsmålet er hvordan disse påstandene vil påvirke Labours valgkamp, som ennå ikke er offisielt startet. Lørdag lanserte Brown valgkampslagordet «En fremtid mer rettferdig for alle». Men han har ennå ikke kunngjort noen dato for valget, som må holdes innen 3. juni.

Haler innpå Regjeringspartiet ligger etter de konservative på meningsmålingene, men toryenes forsprang har minsket den siste tiden. En måling offentliggjort søndag viste at det bare var 6 prosentpoeng som skilte de to.

Labour får en oppslutning på 33 prosent, en fremgang på 2 prosentpoeng fra forrige måling. De konservative faller på sin side med 1 prosentpoeng, til 39 prosent, viser målingen fra YouGov, offentliggjort i Sunday Times.

Kritikere har ment at Browns alvorlige og lite karismatiske fremtoning ikke er noen valgvinner. Brown har aldri selv stått i spissen for en Labour-valgkamp, han overtok jobben da Tony Blair gikk av mitt i regjeringsperioden i 2007.

I et forsøk på å vise frem nye sider av seg selv, stilte Brown nylig opp på et intervju der han snakket om mer private ting, som dødsfallet til hans nyfødte datter i 2002. Slik sett har han selv bidratt til at hans person blir en del av valgkampen.